Bölge Haber Girişi : 09 Eylül 2011 16:47

Dumlu Baba Suyu'na şirket açıklaması!..

Dumlu Baba Suyu'na şirket açıklaması!..
İl Genel Meclisi'nin dünkü toplantısında gündeme gelen ve meclis üyeleri arasında tartışmalara neden olan Dumlubaba suyu ile ilgili olarak bugün Erzurum Kaynak Suları ve Meşrubat Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından yazılı açıklama yapıldı.

Erzurum Ajans-Erzurum Kaynak Suları ve Meşrubat Sanayi Ticaret A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Kuşkay, yaptığı açıklamada, firma olarak tesisle ilgili sürdürdükleri çalışmalarda sona gelindiğini belirterek, haksız bir uygulama ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

Binlerce yıldır boşa akan Dumlubaba Suyunu Türkiye ve Dünya Pazarlarına sunmak amacıyla açılan ihaleyi firma olarak 2007 yılında Türkiye’deki en yüksek kira olan yıllık 1 Milyon 25 bin TL ye kazanarak sözleşme yaptıklarını anlatan Kuşkay, “Firmamız insani tüketim amaçlı sular hakkında tek yetkili kuruluş olan Sağlık Bakanlığın’dan “Tesis Kurma “ izni için müracaat yapmış ve Sağlık Bakanlığı’nın 12.09.2008 tarihli olurları ile “ Tesis İzni” verilmiş ve Erzurum Valiliği bu oluru 06 Ekim 2008 tarih ve 614 sayılı yazısı ile tarafımıza tebliğ etmiştir. İlgili yönetmelik gereğince Bakanlıktan izin almayan yatırımcının harcamaları kamu malı sayılıp , müsadere edilecektir açık hükmü vardır. Sağlık Bakanlığı tesisin kurulması için 3 yıl süre vermiş ve zaruri hallerde bu sürenin 2 yıl daha uzatılabileceğini ilgili yönetmeliğinde belirtmiştir. Bakanlık İzni ertesi gün bir yazıyla Erzurum İl Özel İdaresine bildirilmiştir. Erzurum İl Özel İdaresi ilk defa su konusunda ihale yaptığından ve ilgili mevzuata tam olarak vukuf olamadığından dolayı firmamızla yaptığı sözleşmeye inşaat süresi olarak 2 yıl koymuştur. Bu müddetin amir yönetmelik hükümleri doğrultusunda düzeltilmesi için defalarca müracaat yapılmış olmasına rağmen, düzeltme yapılmamıştır” dedi.

Gerçekleştirilmesi bir hayal olarak görülen projeyi Dünya’da ve Türkiye’de derin etkileri olan küresel ekonomik krize rağmen, tamamen kendi öz kaynaklarıyla inşaatını Temmuz 2011 de tamamlandığını anlatan Yılmaz Kuşkay şunları kaydetti, “Bugüne kadar 7500 metrekare Ana Fabrika binası, 1200 metrekare İdare Binası, 300 metrekare Isı Merkezi ve Türkiye’nin en yüksek kapasiteli isale hattı olan 17,5 km boyundaki su hattını tamamlayarak , suyu fabrikaya ulaştırmıştır. Fabrikanın bazı makine ve teçhizatı satın alınarak monte edilmiştir. Diğer makine ve teçhizatın siparişleri verilmiş ve bütün bu yatırımlar için öz kaynaklarımızdan yaklaşık 16 trilyon TL. bir harcama yapılmıştır. Bunlara rağmen İl Özel İdare Genel Sekreterliği Sağlık Bakanlığı’nın üç yıllık Tesis yapım süresine uymayarak tek taraflı olarak sözleşmeyi fesih yoluna gitmiştir. Sözleşmemizde tesis yapımı müddetinde kira ödenmez hükmü olmasına rağmen, tesis yapım süresini 3 yıl yerine 2 yıl olarak uyguladığı için firmamıza haksız olarak kira tahakkuk ettirilmiştir. Tesis Yapım süresinin amir yönetmelik hükümlerine göre düzeltilmesi ve kararın iptali için hukuki süreç başlatılmıştır. Buna rağmen firmamız tahakkuk ettirilen kiranın bir bölümünü İdareye ödemiştir. Firmamız kamuoyunda Torba Yasası olarak bilinen Kamu Alacaklarını Taksitlendirme yasasından istifade etmek suretiyle taksitlendirme yapmış ve vadesi gelen taksitleri zamanında ödemiştir. Bugün itibariyle İdareye vadesi gelmiş ve ödenmemiş hiçbir borcumuz bulunmamaktadır. Firmamız 30 Trilyona ulaşan bu tesisi önümüzdeki aylarda işletmeye almak için olağanüstü gayret sarf etmektedir. 100 kişiye doğrudan ve binlerce kişiye dolayı istihdam ve Erzurum ekonomisine büyük katma değer sağlayacak bu projenin devreye girmesi, iç göç ve düşük gelir seviyesinden sıkıntıda olan Erzurum’a ve halkımıza yarar sağlayacaktır. Firma olarak gayemiz “ Dumlubaba” yı bir dünya markası haline getirmektir”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Bir vatandaş 20 Şubat 2024 03:19

    Ne yazık!!! Allah'ın insanoğluna, tabiata bahşettiği dünya harikası güzelim kaynak suyunu plastik tesislerinize hapsedip, çıkış kaynağını, o eşsiz, o muazzam göletini yok ettiniz. İnsanoğlunu bir kenara bırakın, hapsettiğiniz suyun her bir zerresi için, her damlası için börtüden böceğe, bitkilerden ağaçlara tüm tabiata hesap vereceksiniz. Sebep olanları Allah'a havale ediyorum.

  • Gökhan Ünlüerler. 28 Temmuz 2023 12:47

    Son ırmak kuruduğunda, paranın yenmeyen bir şey olduğu anlaşılacak.

  • Ali kemal Aktoprak 01 Ocak 1970 02:00

    Erzurum`dan Tortuma giden yolda yaklaşık 30 km sonra sağda mavili beyazlı bir yer var. O tesis ve ondan biraz ilerde duran tesis yıllardır boş. Atıl halde duruyor. Acaba bahsettiğiniz tesis onlar mı? Gerçek Erzurum açısından büyük bir kayıp hocam.