Bölge Haber Girişi : 28 Mayıs 2010 12:48

Ener'den FISU heyetine mektup!..

Ener'den FISU heyetine mektup!..
Kısa adı ENER olan Encümen-i Erzurum 2011 Unıversıade oyunları için engellileri unutmadı.

Erzurum Ajans-Kısa adı ENER olan Encümen-i Erzurum 2011 Unıversıade oyunları için engellileri unutmadı. ENER, oyunlar için yeni bir teklif getirdi. Teklifte Engelli öğrenciler için de bir kategori açılması önerisinde bulunuldu. İngilizce ve Türkçe olarak kaleme alınan öneriler üst düzey FİSU yetkililerine, 2011 ile ilgili Türkiye’deki yetkililere, Milletvekillerine ve Engelliler Fedarasyonlarına e-posta zinciriyle iletildi.
ENER Koordinasyon Kurulu Üyesi Mükremin Uzun, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, 2011 Erzurum Oyunlarının şimdiye kadar yapılanların en heyecanlısı, en renklisi ve en özgünü olacağına şehir halkının inandığını söyledi.
FİSU’YA gönderilen mektupta “UNIVERSIADE’nin 25.’sinin Erzurum’da yapılacak oluşundan şehir halkının büyük bir mutluluk duyduğunun altını çizdiklerini belirten Uzun şöyle dedi: “Şehir olarak organizasyon karşısında duyduğumuz heyecanı organizasyonun başarısı için dinamik bir güce dönüştürme çabasındayız. Bunun için FİSU’NUN yerel ögelerin organizasyona dahil edilmesi konusunda duyarlı olması gerektiğine inanıyoruz. Bunu FİSU ve dier ilgililerle paylaşmak istedik.”
FİSU, DÜNYANIN EN DİNAMİK, GELİŞİME AÇIK ORGANİZASYONU
Mükremin Uzun, bu önemli organizasyonun başarıya ulaşmasında büyük bir olimpiyat tecrübesine sahip bulunan FISU’nun en önemli katkılarının devam etitğini belirtti.
Türk yetkililerin, özellikle 2011 Erzurum Koordinatörlüğü’nün, şehrimizin oyunlara hazırlanması için sergilediği olağanüstü çabayı da gözden ırak tutmadıklarını dile getiren Uzun, şunları söyledi: “Kış Oyunları, “Dünya çapında bir kültür ve spor festivali” olagelmiştir. Bugüne kadar düzenlenen 25 UNIVERSIADE’nin her biri, diğerinden daha kapsamlı ve güzel olmuştur. Bunda her oyunun bir başka şehirde yapılmış olmasının katkısı vardır.
Genel olimpiyat ruhu ile yerel kültürel değerlerin ve eğlence anlayışının harmanlanması, çeşitli ülkelerdeki oyunları özgün hale getirmektedir. Böylece UNIVERSIADE, dünyanın en dinamik, gelişime açık organizasyonlarından biri olmayı başarmıştır.İnanıyoruz ki, 2011 Erzurum oyunları şimdiye kadar yapılanların en heyecanlısı, en renklisi ve en özgünü olacaktır”
KARDELEN KÜLTÜR FESTİVALİ, 2011 İLE EŞ ZAMANLI OLSUN
ENER Koordinasyon Kurulu Üyesi Mükremin Uzun, daha önce Encümen-İ Erzurum (Ener) Olarak Teklif Ettiğimiz Ve Türk Kamuoyu İle Paylaşılan 1.Geleneksel Kardelen Kültür Festivali’nin, 2011 Programı İle Eş Zamanlı Olarak Yapılması konusunda ilgili komitelerin duyarlı davranmasında fayda gördüklerini dile getirdi. Uzun, Festival önerilerini içeren raporun, son öneri mektubu ekinde FİSU yetkililerine de iletildiğini ifade etti.
Uzun, “ERZURUM’un bir “think tang” kuruluşu olarak, ERZURUM’da yapılacak oyunların daha farklı, daha özgün olması bize heyecan verecektir. Oyunların ana çerçevesi kuşkusuz bellidir. Bunları fazla esnetmeden bir takım yeni unsurlar eklenmesi sizce de faydalı olmaz mı?” dedi.
2011’DE ENGELLİLER UNUTULMAMALI
FISU’nun, “Engelliler”in de “kültür ve spor festivali” gibi organizasyonlardan faydalanması konusunda çok duyarlı davrandığını ifade eden Uzun, diğer uluslararası olimpiyat kuruluşları da “Engelliler Özel Olimpiyatları Ve Yarışmaları” düzenlediğini söyledi.
Bu çerçevede ENER olarak, engellilere yönelik spor faaliyetlerindeki temel paradigmanın kökten değişmesi gerektiğine inandık anlatan Uzun şöyle devam etti:
“ Özellikle öğrencilere yönelik “Kültür ve Spor Festivalleri”nde engelli-engelsiz ayrımını insanî bulmuyor. Ayrımcılık olarak görüyor. Engellilere, sportif organizasyonların yeni Engelleri olarak bakıyor. Üniversite gençliği olarak konuyu ele alacak olursak: Engelli ve Engelsiz bütün öğrenciler üniversitelerde, aynı amfilerde, aynı sınıflarda öğrenim görüyorlar. Ama olimpiyat düzenleyen kuruluşlar, aynı sınıfta öğrenim gören öğrencileri, söz konusu sportif ve kültürel organizasyonlar olunca negatif ayrıma tabi tutuyorlar. Bu davranış engelli haklarının ihlali şeklinde yorumlanabilir. Hatta insan haklarının ihlal edildiği bile düşünülebilir.Teklifimiz şudur : 2011 törenlerinde katılımcı bütün üye ülkelerden gelen üniversite öğrencilerine yer verilmesi. 2011 Unıversıade Oyunlarında Engelliler İçin Bir Kategori Açılması. Vakit Darlığı Sebebiyle 2011 İçin Şimdilik Engelliler İçin Sembolik De Olsa Bir Kategoride Yarış Tertib Edilebilir. Engelli Öğrenciler, “Aynı Yarış Takviminde” Organizasyona Davet Edilmelidir. Yarış Takvimi İçinde, Bunlara Kendi Aralarında Yarışmaları İçin “Özel Günler” Ayrılmalıdır. Engelliler Kendi Aralarında Ama “Aynı Yarışma Organizasyonunda” Yarışmalıdır. Kültürel Faaliyetlere İse Birlikte Katılmalıdırlar.
2011’de Yapılacak Olan Unıversıade’nin, “Okullarında Aynı Sınıfta Öğrenim Gören Engelli Öğreniclerle Engelsizleri Birbirinden Ayıran” Organizasyon Olarak Tarihe Geçmesini İstemiyoruz”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.