Kültür-Sanat Haber Girişi : 11 Aralık 2012 17:15

Erzurum'da engelliliğe doğru yaklaşım eğitimi

Erzurum'da engelliliğe doğru yaklaşım eğitimi
Türkiye’de 81 ilde, Ülkem İçin Gönüllüleri’nin organizasyonunda ‘Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri verilecek.
Erzurumajans-Koç Holding, Ülkem İçin Projesi’nin 2012-2013 yılı uygulaması olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğinde hayata geçirdiği ‘Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi kapsamında ‘Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri vermeye devam ediyor. Koç Holding’in Koç Topluluğu şirketleri ve bayilerinin katılımıyla engellilerin sosyal hayatta yaşam kalitelerinin iyileştirilmesine destek olurken engellilik konusunda toplumsal bilinç ve duyarlılığın oluşturulması amacıyla başlattığı kampanya çerçevesinde, Türkiye’de 81 ilde, Ülkem İçin Gönüllüleri’nin organizasyonunda ‘Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri verilecek. Koç Holding Kurumsal İletişim Müdürü Şeniz Akan, “Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi’nin uygulamaları hayata geçtikçe sosyal paydaşların da destekleriyle engellilerin toplumsal hayata katılmaları ile ilgili iyileştirmeler gözlemleyeceğimize inanıyoruz” dedi.

Koç Holding, 2006 yılında başlattığı ‘Ülkem İçin Projesi’nin altıncı yılında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğinde ‘Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi’nin ilk uygulaması olan ‘Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri’ne devam ediyor. Engellilik ve erişilebilirlik konularında toplumsal bilincin yayılmasına destek olmayı amaçlayan ‘Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimi’ Erzurum’da Palandöken Kaymakamlığı Kayakyolu Çimento Müstahsilleri İşverenler Sendikası İlköğretim Okulu’nda gerçekleşti.

Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimi; görme, işitsel, fiziksel ve konuşma engelliler ile algılama ve öğrenme güçlüğü olan bireyler ve farklı özel hassasiyetleri olan bireylere, engellilik durumları ile ilgili doğru yaklaşım stratejilerini içeriyor. Erzurum’da Tofaş Bayii ve Ülkem İçin Gönüllü Elçisi Engin Çimen’in organizasyonunda gerçekleşen eğitimin ilk aşamasında engellilik kavramı tüm bilinmeyenleri ortaya kondu. Bir sonraki aşamada ise toplum içinde bir engelli ile karşılaşıldığında yapılması ve yapılmaması gerekenler üzerinde duruldu. Eğitimin uygulama aşamasında ise çeşitli simülasyonlar düzenlenerek katılımcıların farkındalıklarının artırılması sağlandı.

“İKİ YILDA KOÇ TOPLULUĞU ÇALIŞANLARININ YÜZDE 70’İNE EĞİTİM VERMEYİ PLANLIYORUZ”

Koç Holding Kurumsal İletişim Müdürü Şeniz Akan ‘Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi’nin üç temel yaklaşımla uygulama alanlarının belirlendiğini; bu yaklaşımlardan ilkinin “Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri” olduğunu söyledi. Engellilik ve erişilebilirlik konularında toplumsal bilincin yayılmasına destek olmayı amaçlayan Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri’ni çok önemsediklerini vurgulayan Şeniz Akan, “İki yıllık süreçte toplam çalışan sayımızın yüzde 70’ine bu eğitimleri vermeyi amaçlıyoruz. İllerimizde ise bu eğitimleri Ülkem İçin Elçileri olan bayilerimiz aracılığı ile yaygınlaştıracağız. Eğitimler, alternatif Yaşam Derneği’nin desteği ile veriliyor. Bugüne kadar şirketlerde ve illerde toplam eğitim alan kişi sayısı 10 bini aştı” diye konuştu.

“TOPLUMUN HER KESİMİNİ ENGELLİLERE DESTEK VERMEYE DAVET EDİYORUZ”

Koç Holding Kurumsal İletişim Müdürü Şeniz Akan, Kalkınma Bakanlığı ve TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’de 8.5 milyon engelli vatandaşın yaşadığına dikkat çekti. Günlük yaşantımızda çok fazla sayıda engelli ile karşılaşmadığımıza değinen Şeniz Akan, yapılan araştırmalara göre Türkiye’de engellilerin temel sorununun sosyal hayata katılamamaları ve bu konudaki en büyük engel ise sosyal paylaşım alanlarının engelli erişimi için uygun olmaması olduğunu söyledi. Şeniz Akan, “ Projemiz ile temelde yatan bu soruna odaklanmaya ve toplumsal farkındalık yaratmaya çalışacağız” dedi. ‘Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi’ne toplumun her kesiminden desteğe ihtiyaç olduğunu belirten Şeniz Akan, başta proje ortakları olmak üzere saha uygulamasından destek veren tüm gönül elçilere teşekkür etti. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.