İlçeler Haber Girişi : 05 Aralık 2011 16:02

Erzurum`da soğuklar büyükbaş hayvanları telef etti

Erzurum`da soğuklar büyükbaş hayvanları telef etti
Erzurum`da Horasan ilçesine bağlı Muratbağ köyü sakinleri, soğuklar nedeniyle kredi ile devletten aldıkları büyükbaş hayvanlarını iklim sorunu yaşayıp birer birer telef olduklarını ileri sürdüler.
Erzurum Ajans-Erzurum`da Horasan ilçesine bağlı Muratbağ köyü sakinleri, soğuklar nedeniyle kredi ile devletten aldıkları büyükbaş hayvanlarını iklim sorunu yaşayıp birer birer telef olduklarını ileri sürdüler.

Kar ve tipinin durmasının ardından Erzurum genelinde kuru soğuk ve ayaz etkili oluyor. Gece en düşük hava sıcaklığının eksi 24 derece olarak ölçüldüğü kentte, araçların mazot depoları donuyor çeşme ve şadırvanlar buz tutuyor. Soğuk hava insanlar kadar hayvanları da olumsuz yönde etkiliyor. Horasan ilçesine bağlı Muratbağ köyü sakinleri bugün toplanarak hayvanlarının birer birer telef olduğu iddiasıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü`ne geldi. Köylü sakinlerinin iddiasına göre, kredi ile devletten
aldıkları büyükbaş hayvanların Erzurum`un soğuk iklimine elverişli olmadığı ve bu yüzden iki aydır hayvanların telef olmaya başladıklarını belirttiler. Köylü sakinleri olayı şöyle anlattılar:

"Biz Muratbağ köylüleri olarak bir kooperatif kurduk. 41 üyeyiz. Daha sonra kooperatif vasıtasıyla adam başı 4 inek olmak üzere geri ödeme şartıyla 36 bin TL karşılığında devletten inek aldık. İnekler cins hayvanlar. Yazın bir sorun yoktu. Ancak soğuklar başlayınca inekler telef olmaya, buzağı atmaya başladılar. Çok sayıda inek telef oldu. Şimdi mağdur duruma düştük. Ne yapacağımızı şaşırdık."
Konuyla ilgili Horasan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri de hayvanların ölüm sebebinin tahmini olarak soğuk havadan yani iklim uyuşmazlığından olabileceğini belirterek köylü sakinlerinin büyükbaş hayvanlara daha iyi bakmaları gerektiğini kaydettiler.

Öte yandan, Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Karadeniz üzerinden gelen yüksek basınç sisteminin etkisi altında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi`nde soğuk hava etkisini sürdürüyor. Bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları Erzurum`da eksi 24, Ağrı`da eksi 21, Ardahan`da eksi 18, Kars`ta eksi 16, Bayburt ve Iğdır`da eksi 9, Erzincan`da eksi 8 derece olarak ölçüldü.
Günün en yüksek hava sıcaklıklarının Erzurum`da eksi 4, Ağrı`da eksi 6, Kars`ta eksi 3, Ardahan`da eksi 2, Bayburt`ta 4, Erzincan`da 6, Iğdır`da 8 derece olacağı tahmin ediliyor. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.