Erzurum Haber Girişi : 27 Ocak 2012 19:30

ETSO ve İTO'dan ortak meclis toplantısı

ETSO ve İTO'dan ortak meclis toplantısı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği ortak meclis toplantısında Erzurum’un sorunları gündeme getirildi.

Erzurum Ajans-Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği ortak meclis toplantısında Erzurum’un sorunları gündeme getirildi.

ETSO Konferas Salonu’nda gerçekleştirilen ortak meclis toplantısına Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ile İTO ve ETSO’nun yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı. Toplantının açılışını yapan Divan Başkanı Saim Özakalın, Meclis toplantısının her zamankinden biraz daha farklı olacağını belirterek, toplantıda öncelikli olarak Erzurum’un meselelerinin konuşulacağını söyledi. Başkan Özakalın’ın konuşmasının ardından toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Ortak Meclis toplantısına ev sahipliği yapan ETSO adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, 2012 yılının ilk toplantısını İstanbul Ticaret Odası ile yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Türkiye’nin en büyük ili olan İstanbul’da ticaretin de yaklaşık yüzde 50’sinin döndüğünü dile getiren Başkan Yücelik, “İnşallah bu yaptığımız toplantıda ticaret anlamında bize de bir şeyler sirayet eder” dedi. Konuşmasında, Erzurum’a şehit er Vedat Tetik adına okul yaptıracak olan İTO Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerine teşekkür eden Başkan Yücelik, ETSO’nun geçmişten bu yana İstanbul Ticaret Odası ile hukukun çok iyi olduğunu ve her zaman işbirliği içerisinde bulunduklarını vurguladı. 2011 yılının kış oyunları nedeniyle Erzurum ve bölge açısından olumlu geçtiğini kaydeden Başkan Yücelik, ildeki mevcut yatırımların ve bundan sonra yapılacak olanların özel sektör mantığıyla işletilmesi gerektiğini söyledi.

ETSO Başkanı Yücelik, “Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu sıkıntıların aşılması için her zaman bir çabanın içerisinde olduk. Son aylarda Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ’ın katılımıyla yaptığımız istişare toplantılarının sonucunda ilimizin ve bölgemizin kalkınması için ve bölgeler arası kalkınmışlık farkını en aza indirmek için öncelikli sektörlerin belirlenmesi kararlaştırıldı. Bu konu çok önemli. Yani ekonomik anlamda şehrimize en az katma değer sağlayacak bir sektörün ön plana çıkarılması ancak havanda su dövmek olur. Önemli olan bir altyapısı, bir geçmişi olan ve bu şehrin coğrafi ve sosyal yapısına uygun sektörlerin ön plana çıkarılması ve desteklenmesinin sağlanmasıdır. Erzurum’da ön plana çıkarılması gereken sektörlerin başında tarım ve hayvancılık, turizm, inşaat, sağlık, eğitim ve hizmet sektörü sıralanabilir.” diye konuştu.

TARIM VE HAYVANCILIK GELİŞTİRİLMELİ

Tarım sektörü bakımından diğer bölgelere nazaran yeteri kadar elverişli olmayan Erzurum’un hayvancılık sektöründe lider il olma özelliklerini taşıdığın anlatan Başkan Yücelik, “Hayvancılık ve bu sektöre bağlı alt sektörlerin il ve bölgede desteklenmesi bölge imkanlarının verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır. Şehrimizin hayvancılık sektörü bakımında oldukça uygun altyapısı var. 2,5 milyon hektar yüz ölçüme sahip Erzurum arazisinin yüzde 67'si çayır ve meralarla kaplıdır. Bu özelliği ile ilimiz Türkiye'de birinci sırada yer alıyor. Hayvancılık potansiyeli açısından verimli bir bölge olmamıza rağmen, bugüne kadar bu alanda beklenen gelişme sağlanamamıştır. 2009 yılında yaklaşık 533 bin olan büyükbaş hayvan sayısı, 538 bine çıkmış, aynı şekilde 403 bin olan küçükbaş hayvan sayısı 496 bine çıkmıştır. Bu artışlar bölgemizde hayvancılığın yeniden eski günlerine dönmesi için yeterli değildir. Hayvancılık sektörünün daha hızlı gelişebilmesi için sektörün girdi maliyetlerinin bölgeye yönelik yeniden düzenlenmesi, bölgede ilgili iş alanında yatırımların yapılabilmesi için farklı teşvik ve imtiyazların tanınması gerekmektedir. Ulusal bazda bölgenin kalkınmasını başarmak için, kırsal ekonomik yapının iki önemli öğesi tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi gereklidir.
Kısaca tarım ve hayvancılık; sanayi ve hizmet sektörüne girdi sağlamak, yeni istihdam alanları oluşturmak, sektörler ve bölgeler arası dengeli kalkınmayı istikrarlı biçimde temin etmek gibi önemli fonksiyonlar yüklenmiştir.”

KIŞ TURİZMİ ÖNEM ARZEDİYOR

Bölgenin yüksek rakıma sahip olması, kışın uzun sürmesi ve kayak sporuna elverişli dağların bulunması, kış turizmi ve sporları açısından uygun bir ortam oluşturduğunu ifade eden Yücelik, “Ev sahipliği yaptığımız 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nda kentimizin adı bu alanda bir kez daha duyuldu. Oyunlar kapsamında önemli tesis yatırımları yapılan Erzurum bu imkanlarını çok iyi kullanmalı ve kış olimpiyatları için iyi bir zemin oluşturmalıdır. Ayrıca İlimizin tarihi ve kültürel yapısı ön plana çıkarıldığında, ülke turizminin tüm yıla yayılması açısından da ayrı bir önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ EĞİTİM VE SAĞLIK YATIRIMLARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Son yıllarda Erzurum’a eğitim ve sağlık alanlarında önemli yatırımlar yapıldığını dile getiren Yücelik, şunları kaydetti; “Şimdiye kadar yapılanlar ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yapılacak olanlar şehrimize ciddi anlamda katkılar sağlayacaktır. Önceki yıllara göre önemli artış olsa da; şehrimizin daha fazla öğretmen, daha fazla derslik, laboratuar ve kütüphaneye ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. Bu vesileyle de yaptıracakları okulun protokol töreni için ilimize gelen İstanbul Ticaret Odası’nın değerli yöneticilerine Erzurum halkı adına bir kez daha teşekkür ediyorum. Yüksek Öğretim alanında da Erzurum’un gelecekte adından söz ettireceğine inanıyorum. Zaten asırlar boyu bir ilim irfan şehri olan ve adı medreseleriyle anılan Erzurum, yarım asrı aşkın köklü bir geçmişe sahip olan Atatürk Üniversitesi’nin yanında ikinci bir devlet üniversitesi ve ETSO vakfımızın kurulma çalışmalarını yürüttüğü Erzurum Teknoloji Üniversitesi’yle bu özelliğini daha uzun yıllar muhafaza edecektir. Yine aynı şekilde bölgenin sağlık merkezi olan Erzurum’a bu alanda yapılan yatırımların, bu coğrafyanın insanlarının sağlık sorunlarına çözüm olacağını düşünüyoruz.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM DESTEKLENMELİ

“Son dönemlerde kentsel dönüşüm projelerinin hükümetler tarafından desteklenmesi sonucu inşaat sektörünün de bir hayli güç kazandığı görülmektedir. Kentsel dönüşüm projeleri sayesinde şehrimizin görüntüsüyle birlikte ekonomisi de gözle görülür bir canlılık kazandı. Bu hızlı değişim ve gelişim ulusal çaptaki firmaların da dikkatini çekmesi sonucunda artık birkaç yüz milyon dolarlık projelere imza atılmaya başlandı. “
“HİZMET SEKTÖRÜ ERZURUM EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ”
“Erzurum’daki hizmetler sektörünü; ulaştırma, inşaat, turizm, bankacılık, eğitim, sağlık ve ticaret sektörü olarak yedi alt başlık altında toplamak mümkün. Tüketime dayalı bir ekonomik yapıya sahip şehrimizde, üretime yönelik yatırımların biraz daha zaman alacağı göz önünde bulundurulduğunda, hizmet sektöründe hatırı sayılır istihdam sağlayan çağrı merkezlerinin sayılarının çoğaltılması büyük önem taşıyor. Mevcut 1. OSB’de hali hazırda 2 çağrı merkezi faaliyet gösteriyor ve istihdam sayısı 2 bin civarında. Çağrı merkezlerinin dışında artık kış turizmi, sağlık ve eğitim konusunda da adından söz edilmeye başlanan Erzurum bu sektörlerde ülkeye ve bölgeye önemli hizmetler vermeye başlamıştır. Söz konusu bu alanlarda yapılacak yeni yatırımlarla da hizmet sektöründeki ticaret hacmimizin her geçen artacağını umut ediyoruz. “

İTHALAT - İHRACAT RAKAMLARIMIZ

“Erzurum’da 2010 yılında 41 firma ihracat yaparken, 2011 yılında bu rakam 37’ye düştü. Yine ilimizden 2010 yılında 31 firma ithalat yaparken, 2011 yılında bu rakam 56’ya yükseldi. Erzurum’dan, 2010 yılı ocak- kasım döneminde 36 milyon 245 bin dolar ihracat, 24 milyon 491 bin lira ithalat yapıldı. 2011 yılı Ocak – Kasım döneminde, 20 milyon 319 bin dolar ihracat, 46 milyon 152 bin dolar da ithalat yapıldı.”

LOJİSTİK KÖY, ERZURUM’UN ÖNEMİNİ ARTIRACAK

“Stratejik konum itibariyle çok önemli bir ulaşım kavşağında bulunan şehrimize yapılacak olan lojistik köyün faaliyete geçmesiyle şehrimizin ticari anlamdaki önemi daha da artacak. Bölgede hava, kara ve demiryolu ulaşımı açısından lojistik köy olmaya en verişli yer Erzurum’dur. Lojistik köy kurulmasıyla birlikte bölge illerinden komşu ülkelere ihracat patlamasının yaşanacağına inanıyoruz. Lojistik Köy'ün, kurulmasının gündeme geldiği günden bu yana Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak gerekli girişimlerde bulunduk ve bu konudaki kararlığımızı Erzincan’da düzenlenen bir toplantıda Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’a aktarmıştık. Sayın Bakan’da lojistik köyün Erzurum’a kurulacağını bize doğrulamıştı. Erzurum’un taşımacılık sektöründeki konumunu uluslararası arenada rekabet edebilir hale yükseltebilecek, bölge için yeni istihdam olanakları sunacak Lojistik Köyün Erzurum'a kurulması, bölgenin geleceği için hayati önem taşıyor. Erzurum'un ulusal ve uluslararası alanda cazibe merkezi haline gelebilmesi için ulaşımdaki alt yapı sorununu çözmesi gerekiyor. Lojistik köy de bu sorunların bir an önce çözülmesi noktasında büyük önem taşıyor. “

İSTİHDAM RAKAMLARI VE İŞSİZLİK

“Erzurum’da, 12 bin 500’ü resmi, 52 bin’i ise özel sektörde olmak üzere toplam; 64 bin 500 kişi sigortalı olarak çalışıyor. Bu sigortalılardan, 19 bin 500’ü 1535 işletmede 5084 sayılı yasa kapsamında sigortalı olarak çalışıyor. Ayrıca Erzurum’da, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 30 bin memur, 29 bin Bağ-Kur ve tarım sigortalısı ile Emekli Sandığı, Sigorta ve Bağ-Kur’dan emekli olmuş 65 bin emekli vatandaşımız bulunuyor. 2009 yılı sonu itibari ile kayıtlı işsiz sayısı, 2.704 kadın, 10.880 erkek olmak üzere toplam 13.584 kişi olarak tespit edilmiştir. 2010 yılında 9.774 erkek, 2.345 bayan olmak üzere toplamda 12.119 İş-Kur’a kayıtlı işsizin bulunduğu Erzurum’da 2011 yılında ise 11.890 erkek, 4.258 kadın olmak üzere toplam 16.148 kayıtlı işsiz olduğu belirlendi.
ETSO olarak, yaklaşık 16 binden fazla işsizin bulunduğu ilimizde, hem işletmelerin kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması hem de işsizlik sorununa çözüm bulmak amacıyla “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri - Beceri 10” Projesini yürütüyoruz. bu projede, işverenlerin işgücü talepleri doğrultusunda kurslar açıldı ve bu kurslara İş-Kur’a kayıtlı iş arayan kişiler yerleştirildi. “

5. TEŞVİK BÖLGESİ GERÇEKLEŞİYOR

“ETSO olarak her zaman bölgemiz için uygulanan teşvikler günün şartları doğrultusunda güncellenmesi gerektiğini ve Erzurum’un da yer aldığı “5. Bölge”nin oluşturulmasının şart olduğunu dile getirdik. Son yapılan teşvik çalışmalarında bizim bu düşüncemizin kabul gördüğünü müşahede ediyoruz. Konuyla ilgili Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakanlığı’nın ortaklaşa bir çalışma yaptığı basında da yer aldı. Teşvik bölgelerindeki iller, 2001 ve 2002 yılı ekonomik verilerine göre belirlenmişti. Geçen 8 yıllık dönemde illerin gelişmişlik endeksleri de değişti. Birçok ilde kişi başına düşen gelirler de arttı. Bu veriler dikkate alınarak, illerin bölgeleri değişiyor. Yani halen 4. bölgede bulunan bir il, gelişmişlik düzeyine göre 2. ve 3. bölgeye alınacak. 2. bölgedeki iller de 1. bölgeye alınacak. Gelişmişlik düzeyi arttıkça da yatırımcılara verilen teşviklerin tutarı değişiyor.

Şu anda en fazla teşvik ağırlıklı olarak, Doğu ve Güneydoğu illerinin bulunduğu 4. bölgeye veriliyor. Ancak Karadeniz Bölgesi’nden de bazı iller bu bölgede bulunuyor. Halen 4. bölgede bulunan Trabzon ile Hakkari’nin aynı gelişmişlik endeksine sahip olmadığını göz önüne alınırsa yeni teşvik sisteminde Trabzon ile Hakkari aynı bölgede yer almayacak.”
Konuşmasında Ermeni Soykırımı'nın inkarını cezalandıran yasa sebebiyle Fransa’ya tepki gösteren Başkan Yücelik, 1915-1919 yılları arasında bölgede ve Azerbaycan’da yapılan Ermeni katliamlarında 500 binden fazla insanın öldürüldüğünü söyledi. Ermenilerin Erzurum’da da 50 bin insanı katlettiğini hatırlatan Başkan Yücelik, Fransa’yı kınadıklarını ifade etti.

Toplantıda daha sonra Sağlık Bakanı Recep Akdağ konuştu. Düzenlenen toplantının birliktelik açısından çok önemli olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, “Türkiye’de İstanbul’un rolü nasıl büyükse Doğu Anadolu’da da Erzurum’un rolü o derece çok önemli. Biz göreve geldiğimizde Kuzeydoğu Doğu Anadolu Bölgesi refahtan en az pay alan bölgesiydi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak bilinir ama bu yanlış. Tabi bu açık kamu yatırımlarıyla biraz kapatıldı ama daha fazla kalkınma için sanayinin ve ticaretin mutlaka gelişmesi lazım. Erzurum için belirlenen sektörler, turizm, hizmet sektörü, hayvancılık bunlar da önemli ancak tam manasıyla kalkınma için sanayi sektörü ve ticaretin gelişmesi çok daha önemlidir.” diye konuştu.

Toplantıda son konuşmayı İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş yaptı. Erzurum’da olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ve kendilerine gösterilen misafirperverlikten duygulandıklarını dile getiren Yalçıntaş, her iki odanın da köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve her zaman iyi ilişkilerde bulunduklarını söyledi. Erzurum’un ekonomik yapısını yakından bildiğini anlatan Yalçıntaş, “Ticaret Erzurum için fevkalade bir refah kapısı olabilir. Kalkınma için üretimin de rolü büyük ama ilada olacak diye bir şey yok. Ticaret için elbette üretim çok önemlidir, elbette üretim olmalıdır. Ama ticaretin de önemini bilmek gerekli. İthalat ihracat rakamlarına baktım. En fazla ihracat Azerbaycan’a yapılmış. Bunu şunun için söylüyorum. Eğer doğru bir yönlendirme yapılırsa, doğru bir lojistik projesi sağlanırsa Türkiye’nin doğu ülkelerine olan ihracatının merkezi rahatlıkla Erzurum olabilir. Erzurum’un bu altyapısı vardır. Yeter ki bir gerekli alt yapı sağlansın, iki Erzurum insanı üzerine düşeni yapsın”

T
oplantının sonunda İTO Başkanı Dr. Murat Yalçın’a günün anısına ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’e bir şilt takdim etti. ETSO Başkanı Yücelik de İTO Başkanı Yalçıntaş’a bir plaket sundu. Toplantının ardından ETSO tarafından İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve İTO Meclis üyelerinin onuruna bir akşam yemeği verdi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.