Eğitim Haber Girişi : 10 Mayıs 2012 19:00

''Harem'' konferasında duygu dolu anlar

''Harem'' konferasında duygu dolu anlar
Erzurum'da Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen "Osmanlı'da Harem" konferansına öğrencilerin yoğun ilgi göstermesi açılış konuşması yapan bölüm başkanı profesörün gözlerini yaşarttı.
Erzurum Ajans-Erzurum'da Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen "Osmanlı'da Harem" konferansına öğrencilerin yoğun ilgi göstermesi açılış konuşması yapan bölüm başkanı profesörün gözlerini yaşarttı.
Konferansta harem konusuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yavuz Selim Karakışla, "İslamiyet'ten önce Arap yarımadasında zenginseniz istediğiniz kadar kadına sahip olup harem kurma hakkınız vardı. İslamiyet'le birlikte nikahlı olarak 4 kadınla evlenebilmenin amacı kadınların regl döneminin ortalama 7 gün sürmesiydi" dedi.
Atatürk Üniversitesi Mavi Salonu'nda düzenlenen "Osmanlı'da Harem" konferansına çok sayıda üniversite öğrencisi katılarak salonu hınca hınç doldurdu, salona sığmayanlar da merdivenlerde kendilerine yer buldu. Üniversitede aynı saatte düzenlenen bahar şenlikleri yerine konferansı dinlemek için gelen öğrencilerin çokluğunu gören Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selami Kılıç, yaptığı açılış konuşmasında, "Salonun doluluğunu, kalabalığı görünce şaşırdım. Gözlerim
yaşardı. Keşke her konferans böyle dolu olsa. Televizyonda yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizisi harem konusunda halkın kafasında birtakım acabaları ortaya çıkardı" dedi.
Daha sonra konferansa konuşmacı olarak katılan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yavuz Selim Karakışla, açıklamalarda bulundu. İslamiyet'ten önce Arap yarımadasında zenginseniz istediğiniz kadar kadına sahip olup harem kurma hakkının bulunduğunu ifade eden Karakışla, şöyle konuştu:
"İslamiyet geldiği zaman Arap Yarımadasında çok eşli bir toplum vardı. Zengin bir insansanız sonsuz derecede kadına sahip olabiliyordunuz. Haremler kurabiliyordunuz ve İslamiyet çok radikal bir değişimle nikahlanabilecek kadın sayısını 4'e indirdi. Bugün bize bu çok radikal, devrimci gelmeyebilir. Ama İslamiyet'in ilk geldiği yıllarda zengin insanların 100'lerle binlerle ölçülen haremleri olduğunu düşünürsek bu sayının 4'e indirgenmesi başlı başına büyük bir değişimdir".
İslamiyet'le birlikte nikahlı olarak 4 kadınla evlenebilmenin amacı kadınların regl döneminin ortalama 7 gün sürmesi olduğunu ileri süren Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yavuz Selim Karakışla, "Öğrencilerim bana hep sorarlar niye 4, niye 3 değil, 5 değil de 4. Çok basit tıbbi bir açıklaması var aslında. Bugünkü bilgilerden bu açıklamayı yapıyoruz. Yetişkin insanlar bilir. Ortalama bir kadının regle dönemi 7 gün sürer. Araplar süreyi ay takvimine göre hesaplarlar. Ay takviminde 28 gündür
b
ir ay. 7'i 4'le çarparsanız 28 formülüne ulaşırsınız. Bu aslında bir Müslüman erkeğin 4 karısının aynı anda regle görmemesinin anlamına gelmektedir. Bugün tıbbi bilgilerimiz bundan daha fazlasını veriyor" diye konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.