İlçeler Haber Girişi : 21 Şubat 2012 17:30

HES direnişcisi ''Leyla'' hakim karşısında

HES direnişcisi ''Leyla''  hakim karşısında
Erzurum'un Tortum ilçesinde yapımı süren Hidroelektrik Santralleri'ne (HES) karşı çıkan belde sakinlerinin katıldığı eylemlerde direnişin simgesi haline gelen Leyla Yalçınkaya, iki ayrı suçtan dolayı hakim karşısına çıktı.

Ömer NAZMİ'nin haberi-Erzurum'un Tortum İlçesi'nde ki 'Ödük Vadisi'ne yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES) çalışmalarını protesto ederken kamuoyunca tanınan ve HES eylemlerinin sembol ismi olan Leyla Yalçınkaya hakkında, üç ayrı dava açıldı.

 

Eylemler sırasında 17 yaşında olan Leyla Yalçınkaya hakkında açılan davalar; Jandarma eri Abdullah Teke'ye 'hakaret' ve taş atarak yaralamak ve Jandarma er Adil Aldemir'e görevini yaptırmamak için direnme, kasten yaralama...

 

Yalçınkaya'nın Tortum Sulh Ceza Mahkemesi'nde çocuk mahkemesi sıfatıyla yargılanmasına başlandı. Davanın ilk duruşmasında CHP Milletvekilleri Melda Onur, Serdar Soydan, Emre Köprülü ve Veli Ağbaba ile Leyla Yalçınkaya'nın avukatlığını üstlenen Eşber Yağmurdeeli katıldı.

 

Adliyeye babası Kemal Yalçınkaya ile birlikte gelen Leyla, İddianamede yer alan suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Leyla Yalçınkaya, ilk kez çıktığı hakim karşısında; şikayetçi olan Jandarma eri Abdullah Teke'yi hiç görmediğini ve kimseye hakaret etmediğini bildirdi. Yalçınkaya, "Jandarmaya hakaret etmek, benim aile terbiyeme uymaz. İftira attılar. Öncelikle beraatımı talep ediyorum" dedi.

 

Mahkeme, müşteki Abdullah Teke için Ankara Sulh Ceza Mahkemesine yazılan talimatın beklenmesi, tanık jandarma er Hıdır Ökten'in zorla getirilmesine karar verdi ve  duruşma, 10 Nisan'a ertelendi.

-YAĞMURDERELİ: LEYLA SADECE BİR FİGÜR-

İstanbul Barosu Avukatlarından Tortumlu Eşber Yağmurdereli , bu dururum karşısında gazeteciler doğduğu kasabada şöyle dedi: "Leyla sadece bu olayda kamuoyuna yansıyan bir figür. Onun arkasında, yerinden yurdundan neredeyse yüzlerce yıldır yaşadıkları topraklarından ekonomik gerekçelerle koparılmak istenen binlerce aile var. Bu insanlar toprağa kutsal varlık olarak bakıyor. Bu sadece hukuk açısından değerlendirilecek bir şey değil. Burada  aynı zamanda hakları ihlal ediliyor. Leyla'nın yargılanmasında karşı çıkılan şey insanların kutsal saydığı toprakların elinden alınması meselesidir..."

 

Duruşmayı izleyen Malatya Milletvekili CHP'li Veli Ağbaba ise Tortum'da Erzurum Valiliği ile DSİ'nin örgütlü olarak suç işlediğini ileri sürdü. Ağbaba, "Biz bu çetelere karşı durmak için Leyla ile birlikteyiz. Burada bir suç örgütü var. Suç örgütü Çevre Bakanlığı, Erzurum Valiliği, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü... Bu üçlü  bir örgüt olarak suç işliyor. Erzurum'a Tortum'a insanlara karşı suç işliyor" diye konuştu. 

-'BAŞBAKANIN DEDİĞİ GİBİ VELEVKİ YAPMIŞTIR'-

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise 'Leyla olayı' ile  bir çocuğun üzerine devletin yüklenmesine tanık olduklarını belirterek, "Bu çocuk ve ailesinin yaptığı tek şey yaşam hakkını savunmaktı. Tortum, sadece enerjiyle var olabilecek bir yer değil. Tarımıyla, yurt dışına yaptığı ihracatla, çevrenin soluk alabileceği bir yer olarak öne çıkıyor. Biz bu davada Leyla'nın yanında durmaya devam edeceğiz. Ben iddia edildiği gibi Leyla'nın o hakaretleri yaptığına inanmıyorum. Askeri taşladığına da inanmıyorum. Velev ki sayın Başbakan'ın dediği gibi yapmıştır. Olabilir. Kadınların yerlerde sürüklendiği ortamda meşru müdafaa, savunma vardır. Bunun karşılığı 9 yıl isteyen savcının biraz insaflı davranmasını isterdim" dedi.

-'BU DAVA ARTIK ONUR DAVASINA DÖNÜŞTÜ' -

Leyla hakkında açılan davanın bir onur davası haline dönüştüğünü belirten Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan da, 17 yaşındaki Leyla ve 83 yaşındaki Nafiye Nine'nin geleceklerine sahip çıkma mücadelesi verdiklerini söyledi. Soydan, "Türkiye'de cezaya göre suç yaratılıyor. Bunun örnekleri çok. Cebinde yumurta taşıdığı için her yumurtaya 44 ay hapis cezası yiyen çocuk,poşu taktığı için 24 aydır cezaevinde kalan Üniversite öğrencileri, parasız eğitim talebiyle pankart açtıkları için yıllarca cezaevinde kalan Üniversite gençleri. Leyla'ya açılan bu dava onun için yadırganacak bir dava değil. Bu çivisi çıkmış adalet, kimi zaman Hopa'da kimi zaman Tortum'da karşımıza çıkıyor. Bunu yadırgamamak lazım. Aslında bu kararı verenler buradaki yargıçlar değil. Ankara'daki siyasi iradedir" diye tepki gösterdi. (www.erzurumajans.com)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • yakup nazmi 01 Ocak 1970 02:00

    Fatih alp kardeşim HES hidroelektrik santralinin açılımıdır.Kurulduğu bölgede barajda ,o akan nehirin suyu belli bir dolululuk oranına kadar tutulur.Bu süre akarsuyun akış hızına göre en az 1 yıl ve daha üzeri süreler olabilir.Su tutma işlemi yapıldığında o nehrin suladığı tüm habitat susuz kalır.Senin evin oradaysa sen bahçen kurur ağacın kurur tarlan kurur.Şehirde doğup büyüdüysen Tortum Ödük vadisinin,Rize Fırtına deresinin kıymetini bilmemen doğal ,ancak kendini onların yerine koyup düşünürsen,bu işin petrol- elektrik enerjisi kıyaslaması olmadığını göreceğini biliyorum.Saygılarımla..

  • fatih alp 01 Ocak 1970 02:00

    Allah `ın cahil insanları hes`e hayır mış yarın petrol bittimi görürsün gününü ... iki gün elektrik kesildimi patlıyorsun... git chp nin kucagına otur onlar seni düşünür daha önce düşündükleri gibi git reklam ürünü ol....