Spor Haber Girişi : 27 Eylül 2015 12:45

Nefesler tutuldu! Beşiktaş'mı, Fenerbahçe'mi?

Nefesler tutuldu! Beşiktaş'mı, Fenerbahçe'mi?
Spor Toto Süper Lig'de 6. haftanın derbi maçında Beşiktaş ile Fenerbahçe bu akşam Atatürk Olimpiyat Stadı'nda karşılaşacaklar.
Erzurumajans-Beşiktaş Fenerbahçe maçı bu akşam nefesleri kesecek bir mücadeleye sahne olacak. Beşiktaş Fenerbahçe maçı için artık hazırlıklar tamamlandı maç saati bekleniyor.

Pas ustası Beşiktaş

- Beşiktaş ligin en yüksek isabetle pas atan takımı (%82,2). Fenerbahçe ise bu alanda üçüncü sırada (%81,2). İki takım, rakip yarı sahada (Beşiktaş %76,9, Fenerbahçe %75,5) ve üçüncü bölgede pas isabetinde de (Beşiktaş %73,4, Fenerbahçe %70) birinci ve üçüncü sırada bulunuyor.
- Ligde sadece Galatasaray (74), Fenerbahçe (59) ve Beşiktaş'tan (55) daha fazla şut çekti.
- Beşiktaş ligin en yüksek isabetle (%58,2) şut atan takımı. Fenerbahçe ise %39 ile 18 takım arasında ancak 12. sırada bulunuyor.
- Fenerbahçe'nin bu sezon kazandığı dört lig maçının üçü tek farkla bitti. Beşiktaş ise kazandığı üç maçta rakiplerine ortalama üç gol fark attı.
- Ligde en fazla kilit pas atan oyuncu Gökhan Töre (14). Nani'nin ise 12 kilit pası bulunuyor.
- Ligin geride kalan beş haftasında Fenerbahçe beş farklı savunma dörtlüsüyle oynarken, Beşiktaş beş maçın dördünde aynı geri dörtlüyü kullandı.
- Süper Lig'de Volkan Demirel (%82,4) ve Tolga Zengin'den (%80) daha yüksek bir kurtarış yüzdesiyle oynayan tek kaleci Serkan Kırıntılı (%83,3).

Olimpiyat uğuru

Fenerbahçe, Beşiktaş'a karşı Atatürk Olimpiyat Stadı'nda hiç kaybetmedi. İkitelli'deki statta iki takım arasında bugüne kadar oynanan 3 derbi maçın 2'sini kazandı, bir kez de rakibiyle berabere kaldı.

Sarı-lacivertliler, Beşiktaş'la 2 Ağustos 2009'da TFF Süper Kupa maçı için ilk kez  mücadele etti, Alex de Souza'nın  golleriyle 2-0 kazanarak kupaya uzandı. Fenerbahçe, 2013-2014 sezonunda rakibiyle 1-1 berabere kaldı. Sarı-lacivertliler geçen sezon ise Emenike ve Sow'un golleriyle Kartal'ı 2-0 yendi.

Kartal'ın büyük kâbusu


Derbiyi kazanarak liderlik yolunu açmak isteyen Beşiktaş'ta önemli bir handikap göze çarpıyor. Slaven Bilic dönemlerinde derbi kazanamayan siyah-beyazlıların esas sıkıntısı farklı bir alanda duruyor.

Hem Bilic hem de Şenol Güneş yönetiminde, geriye düştüğü karşılaşmaları kazanamayan Kartal'ın derbi öncesinde de bu sıkıntısı öne çıkıyor. Bu döneme kadar geriye düştüğü son 14 karşılaşmayı kazanamayan Beşiktaş, 4 beraberlik alırken, 10 kez yenildi. Şenol Güneş yönetiminde bu sezon yaşanan 4 puanlık kayıp da böyle geldi. Trabzonspor'a yenilen ve Gençlerbirliği ile berabere kalan siyah-beyazlılar, her ikisinde de geriye düştü ve oyunu döndüremedi.

Tam kadro

Bayram tatili nedeniyle çoğu şehir dışında olan Beşiktaş Yönetimi, derbi nedeniyle bugün neredeyse tam kadro olarak Atatürk Olimpiyat Stadı'na gelecek. Yönetim derbi sabahı ilk olarak Başkan Fikret Orman liderliğinde kulüp binasına giderek saat 11.00'de, bayramlaşma törenine katılacak. Bayramlaşma töreni Divan Kurulu Lokali'nde gerçekleşecek.

Çıkış yolu aranıyor

Fenerbahçe'de yeni bir sistem kuran Vitor Pereira, aradığı ritmi halen bulamadı. Portekizli hocanın hazırlık ve resmi maç olmak üzere toplam 18 karşılaşmaya çıkmasına rağmen taktik bir düzen kuramaması dikkat çekiyor. Düzce kampında Şanlıurfaspor, Voluntari ve Zob Ahan önünde klasik 4-5-1'i deneyen Portekizli çalıştırıcı, daha sonra ise çıktığı 5 özel karşılaşma ve 7 resmi maçta Sow-Fernandao'dan oluşan çift forvete yöneldi. Ancak Sow'un ayrılmasından sonra forvet alternatifi azalan Fenerbahçe, son 3 mücadelede ise 4-3-3'ü deneyerek tek merkez santrfor ile sahadaki yerini aldı. Yedek kulübesinde Van Persie ya da Fernandao'dan birini oturtup, oyuna müdahale opsiyonu arayan Vitor Pereira, ideal 4-4-2'ye dönemedi.

975 milyon liralık derbi

Derbi, toplam değeri 975 milyon lirayı bulan futbolcuların mücadelesine sahne olacak. Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre, Fenerbahçe'nin tahmini değeri 561 milyon lira, averajla ikinci sırada bulunan Beşiktaş'ın ise 414 milyon lira olarak gösterildi. Fenerbahçe'de van Persie, Nani ve Markovic, Kartal'da ise Gökhan Töre ve Gomez en pahalı isimler.

118: İki ezeli rakip, lig tarihinde 118 defa karşılaştı. Galibiyetlerde Fenerbahçe'nin 44'e 37 üstünlüğü bulunuyor.
21: Beşiktaş'ın ev sahibi olarak çıktığı derbilerde de iki tarafın 21'er galibiyeti var.
4: Fenerbahçe, Beşiktaş'a karşı son dört lig maçını kaybetmedi (2G, 2B), son 22 maçın ise sadece üçünde yenildi (13G, 6B).
6: İki takım arasındaki son altı lig maçında toplam altı kırmızı kart gösterildi; bunların beşi Beşiktaş'a çıktı. Aralarındaki son altı maçın sadece biri kırmızı kartsız tamamlandı, ki o da aralarındaki son maçtı.
3: Şenol Güneş, teknik direktör olarak Fenerbahçe'ye karşı 29 Süper Lig maçından sadece üç kez galip ayrılabildi (8B, 18M).
15: Fenerbahçe, ligde 15 maçtır kaybetmiyor (11G, 4B). Süper Lig'de halen devam eden en uzun yenilmezlik serisi bu. Fenerbahçe, deplasmanda da yedi maçtır kaybetmiyor (4G, 3B). Bu da ligde halen devam eden en uzun seri.

1 MİLYAR TL'LİK DERBİ

Hem Beşiktaş, hem de Fenerbahçe sezon başında önemli transferler yaptı. İki takımın da kadro değeri yükseldi. Bu akşamki mücadele, toplam 1 milyar TL'yle tarihin en pahalı derbilerinden biri olacak...

Nefesler tutuldu, herkes Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak sezonun ilk derbisine kilitlendi. Bir tarafta Gomez'li, Gökhan Töre'li, Quaresma'lı Beşiktaş; diğer tarafta Van Persie'li, Nani'li, Markovic'li Fenerbahçe... Olimpiyat Stadı, yıldızların kapışmasına sahne olacak. Ayrıca bu akşamki maç belki de tarihin en pahalı derbisi olacak! Çünkü iki takımın toplam kadro değeri yaklaşık 1 milyar TL'yi buluyor!

Fark 160 milyon TL

Beşiktaş'ın toplam kadro değeri 420 milyon TL. Takımın en pahalı ismi ise yaklaşık 48 milyon TL'lik piyasa değeriyle Gökhan Töre. Yıldız futbolcuyu yaklaşık 36 milyon TL ile Mario Gomez takip ediyor. Sarı- Lacivertliler, transfer döneminin şampiyonuydu. Kadrosunu yıldız isimlerle takviye eden Fenerbahçe'nin geçen sezonla bu seneki değeri arasında tam 205 milyon TL fark var! Ayrıca Sarı- Lacivertliler'in kadrosu rakibinden 160 milyon TL daha pahalı.

En değerlisi markovic

Kanarya, yaklaşık 580 milyon TL'lik değeriyle şu anda ligin pahalı takımı konumunda. Liverpool'dan kiralanan Markovic, 60 milyon TL ile takımın piyasa değeri en yüksek ismi. Sırp yıldız, 1 sene önce tam 85 milyon TL'yi Liverpool'a transfer olmuştu. Markovic'in ardından Van Persie ve Nani, 52'şer milyon TL ile Fenerbahçe'nin en pahalı oyuncuları arasında yer alıyor.

MUHTEMEL 11'LER

Beşiktaş:
Tolga - Beck, Rhodolfo, Ersan, Tosic - Oğuzhan, Atiba - Gökhan, Sosa, Olcay - Gomez

Fenerbahçe: Volkan - Şener, Kjaer, Alves, Hasan Ali - Mehmet Topal, Meireles, Ozan - Markovic, Van Persie, Nani
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.