İlçeler Haber Girişi : 10 Haziran 2012 16:40

Yakutiye'den öğrencilere karne hediyesi

Yakutiye'den öğrencilere karne hediyesi
Yakutiye Belediyesi ve Kent Konseyi, Yakutiye İlçesi Şık köyü İbrahim Hakkı İlköğretim okulu öğrencilerini sene sonu gezisine götürdü.
Erzurum Ajans-Yakutiye Belediyesi ve Kent Konseyi, Yakutiye İlçesi Şık köyü İbrahim Hakkı İlköğretim okulu öğrencilerini sene sonu gezisine götürdü. Karne hediyesi olarak Aziziye tabyaları gezdirilen öğrencilere, bölge tarihi ve yapılan savaşlar anlatıldı. Gün boyu piknik yaparak keyifli saatler geçiren öğrenciler ve Okul Müdürü Dursun Somun, Başkan Ali Korkut’a teşekkür ettiler.
Eğitim dönemi içerisinde okullarda çeşitli etkinlik gerçekleştiren Yakutiye Belediyesi ile Kent Konseyi, okulların tatile girmesi nedeniyle 40 öğrenciyi Azizeye tabyalarında gezi ve pikniğe götürdü. İbrahim Hakkı İlköğretim Okulu ( Şık köyü )’nun 40 öğrencisi ve öğretmenleri araçlarla okullarından alınarak Aziziye Tabyalarına götürüldü. Okul Müdürü Dursun Somun en güzel karne hediyesi aldıklarını belirterek, şehir merkezinden uzak okullara yapılan bu tür desteklerin önemini vurguladı. Müdür Somun, Ali Korkut’un eğitim alalında da örnek davranışlar sergilediğini belirterek “Yakutiye Belediye Başkanımız Ali Korkut, eğitim alanında örnek davranışlar sergiledi. Öğrencilerimiz Aziziye tabyalarında piknik yapıp eğlenirken, tabyaların neden yapıldığını, dedelerinin yaşadığı savaşları, acıları öğrendiler. Çok yararlı bir karne hediyesi oldu. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut ve Yakutiye Kent Konseyi yetkililerine teşekkür ediyoruz” dedi.

TABYALAR VE ERZURUM

Erzurum savunması amacıyla 21 adet tabya yapılmıştır. Bu tabyaların bir kısmı zaman içerisinde korunamayarak tahrip olmuştur. Doğudaki Mecidiye ve Aziziye Tabyaları 93 Harbinin (1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı) cereyan ettiği alanlardır. 21 adet tabyanın hepsi kesme taşla inşa edilmiş olup süslemeleri bulunmamaktadır. Erzurum’un 10 km. kuzeydoğusunda, Top Dağındaki Aziziye Tabyası önüne l877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı anısına l952 yılında Aziziye Şehitleri anıtı dikilmiştir.
1877-1878 Savaşında Müşir Katırcıoğlu Ahmet Mutar Paşa Doğu Beyazıt’dan Batum’a kadar uzanan cepheyi tutmuştur. Erzurum’u ele geçirmeyi hedefleyen Ruslar tabyaları baskınla ele geçirmeyi planlar ve bunun içinde Türk dilini konuşan Ermenilerin yardımıyla 9 Kasım l877’de Aziziye Tabyasını aldırıp nöbetçileri şehit ederler. Bu haber Erzurum’da duyulunca Erzurumlular kadın erkek ellerine ne geçirdilerse Aziziye Tabyasına koşarlar. O sırada henüz yirmi yaşında olan Nene Hatun’da kundaktaki kızı ve ondan biraz büyük oğlunu bırakarak et satırı ile cepheye koşmuştur. Nene Hatun’u gören diğer Erzurumlular da onun peşinden gitmiş ve Aziziye Tabyası kurtarılmıştır. Böylece Nene Hatun’da Erzurumlular için bir sembol olmuştur. Bu anıtın arkasında da bu savaşta mücadele veren, l857’de Erzurum’da doğan ve 22 Mayıs l955’de vefat eden Nene Hatun, Aziziye Anıtının arkasına defnedilmiştir. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.