Bölge Haber Girişi : 03 Aralık 2010 14:48

3 Aralık dünya özürlüler günü!..

3 Aralık dünya özürlüler günü!..
Erzurum'da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Havuzbaşı Atatürk Anıtı önünde toplanan Türkiye Sakatlar Derneği, Zihinsel Engelliler Derneği ve Bedensel Engelliler Spor Kulübü üyeleri Havuz başı Atatürk anıtına çelenk koyarak, ortak basın açıklamas

Erzurum Ajans-Erzurum'da ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ dolayısıyla Havuzbaşı Atatürk Anıtı önünde toplanan Türkiye Sakatlar Derneği, Zihinsel Engelliler Derneği ve Bedensel Engelliler Spor Kulübü üyeleri Havuz başı Atatürk anıtına çelenk koyarak, ortak basın açıklaması yaptılar.

Havuz başında düzenlenen programa Büyükşehir belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sultan Murat Aydın, Dernek Başkanları ve Engelliler katıldı.

Atatürk Anıtına çelenk sunumu ardından ortak basın açıklamasını okuyan Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, “Dünyanın dört bir yanında hakları için mücadele eden engellileri anmak ve kazanılmış hakları toplum bilincine çıkarmak amacıyla Birleşmiş Milletler genel kurulu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ilan etmiştir. Türkiye başta Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi olmak üzere engellilerin hak ve özgürlüklerini düzenleyen birçok uluslar arası hukuk belgesine taraf olmuştur. Son olarak 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandum sonucunda Anayasamızın 10. maddesine engellilere yönelik pozitif ayrımcılık konusunda yeni düzenleme de yapılmıştır” dedi.

“Anayasa reformundan sonra engellilere yönelik düzenlemelerin engellilerin haklarını koruyucu içerikte olmasını bekliyorduk” diyen Efe daha sonra şunları söyledi; “Ancak bu beklentimizi hayal kırıklığına dönüştüren bazı uygulamalar hepimizi şaşkına çevirmiştir. Kısa bir süre önce Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bir genelgede, geçmiş yıllara oranla daha da kısıtlayıcı düzenlemeler getirilmektedir. 2008 yılında çıkarılan genelgede tüm engellilere sağlık hizmetlerinde öncelik tanırken, 2010 yılında ‘pozitif ayrımcılık’ iddiası ile bu hak sadece ağır engellilerle sınırlanmıştır. Anayasa’nın 10. maddesindeki değişikliğin bu şekilde yorumlanması bütün engellilerde sahip oldukları hakları da kaybedecekleri endişesine neden olmuştur” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.