Erzurum Haber Girişi : 18 Temmuz 2012 12:30

3. Yargı paketinde Erzurum'dan 35 tahliye

3. Yargı paketinde Erzurum'dan 35 tahliye
Erzurum 4. ve 2. Ağır Ceza Mahkemelerinde Iğdır, Ağrı ve Kars’ta PKK propagandası yapmak suçundan tutuklu yargılanan 35 kişi tahliye edildi.
Erzurum Ajans-Cem BAKIRCI'nın haberi-Erzurum 4. ve 2. Ağır Ceza Mahkemelerinde Iğdır, Ağrı ve Kars’ta PKK propagandası yapmak suçundan tutuklu yargılanan 35 kişi tahliye edildi. Avukatları aracılığı ile tutuklu bulundukları Erzurum H Tipi Cezaevi’nden 3. Yargı Paketinden yararlanmak için dilekçe veren sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

3. YARGI PAKETİNDEN FAYDALANDILAR

Kapatılan 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin devredilen Erzurum İkinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Iğdır’da düzenlenen izinsiz Nevruz gösterileri sırasında gözaltına alınan 35 kişi hakkında “silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak", "terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" suçlarından 5-10 yıl arasında değişen hapis cezası istemi ile dava açılmıştı. Tutuklu yargılanan  sanıklar avukatları aracılığı ile  Erzurum H Tipi Cezaevi’nden 3. Yargı Paketinden yararlanmak için dilekçe vererek tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

SUÇ VASFININ DEĞİŞMESİ

Mahkeme heyeti tahliye kararında, sanıkların tutuklu kaldıkları süre, mevcut delil durumu ve yürürlüğe giren 6352 sayılı yasa hükümleri uyarınca sanıklar lehine suç vasfının değişme ihtimalini göz önüne aldı.
Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenler kişilerin işledikleri esas suç dışında, ayrıca örgüte üye olmak suçundan dolayı da cezalandırılıyordu. Yeni yasayla örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek cezaların yarı oranında indirilmesi ön görülüyor. Örgüte bilerek ve isteyerek yardım edenler için ise örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek cezanın, yapılan yardımın niteliğine göre üçte ikisine kadar indirilebileceği belirtiliyor.

‘SUÇ ŞÜPHESİ’GEREKÇELENDİRİLECEK

3. Yargı Paketinde yine, Mahkemelerde tutuklama kararı verilmesinin de zorlaştırılması hedefleniyor. Yeni düzenlemeyle birlikte tutuklamaya tutuklamanın devamına, tahliye isteminin reddine ilişkin kararlarda hukuki ve fiili nedenlerle gerekçelerinin gösterilmesini ve ‘kuvvetli suç şüphesi’ hallerinde tutuklama nedenlerinin somut olgularla gerekçelendirilmesi isteniyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.