Ekonomi Haber Girişi : 19 Kasım 2013 23:13

Bakan Çelik'ten 'kıdem tazminatı' açıklaması

Bakan Çelik'ten 'kıdem tazminatı' açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı ile ilgili olarak, açıklamalarda bulundu.
Erzurumajans-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı ile ilgili olarak, açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı ile ilgili olarak, "İşçi için güvence olacak, işveren için de 15 yıl sonra karşılaşacağı kıdem tazminatı ödeme zorlukları neticesinde bazı işyerlerinde meydana gelen bazı işlemlerden işçi mağduriyetini dikkate aldığınızda, ondan işçiyi uzak tutmak için ortaya koyduğumuz bir çıkış yoludur" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kıdem tazminatı ile ilgili soruya cevap verdi.

Çelik, kıdem tazminatında sorunlar olduğunu belirterek, kıdem tazminatı ile ilgili görüşmeye başladıklarını ifade etti. Çelik, kıdem tazminatının bir havuz gibi düşünüldüğünü belirterek, "Böyle bir şey söz konusu değil. İşçinin hesabına yatacak olan bir hesaptan bahsediyoruz. Aylık çalışmanın neticesinde bireysel hesabına, fon hesabına yatacak bir meblağdan bahsediyoruz ve işçi için güvence olacak, işveren için de 15 yıl sonra karşılaşacağı kıdem tazminatı ödeme zorlukları neticesinde bazı işyerlerinde meydana gelen bazı işlemlerden işçi mağduriyetini dikkate aldığınızda, ondan işçiyi uzak tutmak için ortaya koyduğumuz bir çıkış yoludur" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatının ne kadar süreyle fonda kalacağı konusunda, "Her kesimin görüşünü içeren derli toplu bir taslak oluşturduk. Bu taslağın üzerinde taraflar diledikleri gibi görüşünü yansıtabilir" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi geçtikten sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Çelik, kıdem tazminatı ile ilgili olarak Bireysel Emeklilik benzeri bir sistemin olacağına ilişkin soru üzerine, "Biz işsizlik fonundan aktarma gibi bir şey gündemimize gelmedi. Ama bireysel emeklilik tasarruf açısından kamunun yüzde 25'lik katkısı oldu. Bizim Hazine ile görüşmelerimizden çıkan bir görüş. Bir model önerme söz konusu değil. Sistem içerisinde bir oran var, onun yüzde 25'i ile ilgili Hazine'nin katkısı olabilir şeklinde değerlendirme. Sosyal taraflarla yaptığımız görüşmede, 'bu da gündemde olabilir' dedik. Kıdem tazminatı sistemi, fonun üzerine bir anlaşma gerekiyor. O noktadayız" ifadelerini kullandı.

Bakan Çelik, kıdem tazminatının ne kadar süreyle fonda kalacağı konusunda, "Her kesimin görüşünü içeren derli toplu bir taslak oluşturduk. Bu taslağın üzerinde taraflar diledikleri gibi görüşünü yansıtabilir" dedi.
Kıdem tazminatı ile ilgili olarak Çelik, "Sistem farklı bir sistem. Bugün hesabınıza 50 lira yatıyor ve 15 yıl nemalanıyor. Bunun hesabını yapıp, bir kayıp oluşmadan sonuç çıkabilir" şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, "Çalışma hayatıyla ilgili Bakan konuşmaz. Taraflar konuşur. Bakan karar noktasında konuşur" dedi.

Kıdem tazminatı ile ilgili olarak sistem değişikliklerinden duyulan endişeyi dile getiren Çelik, "Alışa gelen düzen ver. Bu düzenin mahsurları var. Bunu geniş kitlelerle paylaşmak gerekiyor. Çok rahat ortamda tartışmak gerekiyor. Şu şekilde uzlaştık diye çözüm getirirlerse, biz deriz ki, Biz uzlaşmıyoruz' diyebiliriz. Ama bize teklif getirmeleri gerekiyor. Biz onlardan teknik heyetin çalışıp, öneri getirmeleri gerekiyor. Biz mevcut sistemde kalmak istiyoruz' diyebilirler" şeklinde konuştu.

'HALKA DÖNÜK BİR KISITLAMA YOK'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun harcamalarının azalmasıyla ilgili olarak, "Halka dönük bir kısıtlama olmadığını belirtmek istiyorum" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bakan Çelik, erken yaşta emeklilikle ilgili olarak, emeklilik yaşının 49-50 olduğunu ifade etti. Çelik, "Bu konu parti meselesi olarak konuşulmayacak bir konu. Özellikle Cumhuriyet Halk Partisi'ndeki arkadaşlara söylüyorum. Genel Başkanınız bu kurumdan geldiği için ben çok daha sağlıklı değerlendireceği inancı içerisindeyim. Siz bunu kendisine bile kabul ettiremezsiniz. Türkiye'de emeklilik yaşı 49-50. Dünyanın hiçbir yerinde yok. Talep edilen şu: 50 yaşında emekli olmayalım, 45 yaşında olalım. Hangi milletvekili buna 'evet' diyebilir? Türkiye bu geçişi çok uzun kademeli olmuş. 2028 yılında 60 yaşı konuşacağız. Erken emeklilik Türkiye için doğru değil" dedi.

11 milyon TL'nin nereye aktarıldığını konusunda Çelik, soruyu soran yazılı olarak cevap vereceğini söyledi. Çelik, asgari ücretli çalışıp prim ödeyenlerin oranını yüzde 32,6 olarak ifade ederek, "Farklı çalışmalar var. Farklı meslek grupları var" dedi.
Çalışma Bakanlığı'nın 2014 yılında bütçesinin azalmadığını söyleyen Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun giderlerinin 2013 yılında 182 milyar, 2014 yılında ise 201 milyar olduğunu kaydetti. Çelik, "Halka dönük bir kısıtlama olmadığını belirtmek istiyorum" dedi.

İlaçların geri ödeme listesinde olmaması ile ilgili olarak, hepsinin olduğuna dikkat çeken Çelik, "İlaçlarla ilgili sorun yaşanmıyor. Olursa da Türk Eczacılar birliği tarafından çözülüyor. 605 ilaç TEB tarafından yurt dışından temin ediliyor. 8 bin 500 ilaç da bizim geri ödeme listemizde sorun söz konusu değil. Sağlık Bakanlığı'nın fiyatlandırmadığı, geri ödeme listesine girmeyenler ilaçlardan bahsediyorsanız, bunlar ödenmiyor" ifadelerini kullandı.

Çelik, geri ödeme listesinde bir ilaç yoksa kendilerinin muhatap olduğunu belirterek, "Geri ödeme listesinde bulunan ilacı temin etmek bizim görevimiz diyorum. Getirin listeyi. Varsa getirin çözelim. 'İlaç var' diyoruz, 'yok diyorsanız verin getirelim'" şeklinde konuştu.

İlacı kimin kullandığını görmediklerini ifade eden Çelik, şahsa ait bilgilerin korunduğunu belirtti. Bu sırada komisyon üyeleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.