Bölge Haber Girişi : 17 Şubat 2011 00:03

Dadaş lügatı büyük ilgi görüyor!..

Dadaş lügatı büyük ilgi görüyor!..
Erzurumlular'ın günlük hayatta kullandıkları kelimelerin toplandığı Dadaşın Lügatı kitabı büyük ilgi görüyor.

Erzurum Ajans-İstanbul’da Türkçe öğretmenliği yapan Fatih Kaya’nın hazırladığı, Erzurumlular’ın günlük hayatta konuştukları kelimeleri, fıkraları ve kısır gecesi oyunlarını içeren 96 sayfadan oluşan Dadaş’ın Lügatı isimli kitabı, özellikle şehir dışında yaşıyan Erzurumlular tarafından büyük ilgi görüyor.

Kitapta Erzurum dilinde şiir ve karikatürlerin de yeraldığını kaydeden Kaya, “Erzurum ağzında kullanılan yaklaşık dokuz yüz kelime ve deyimleri derledim. Bunların bir kısmının cümle içinde kullanılışlarına da yer verdim. Ayrıca kısır gecesi oyunları, şiirler, basına yansımış Erzurum’da gerçekleşen ilginç olaylar var. Böylece Erzurum’un unutulmaya yüz tutmuş kültürel kimliğini de hatırlatma imkanı buldum. Çünkü yöre ağızları kültürel dokunun birer parçasıdır. Elbetteki Türkçemizi doğru ve güzel konuşmalıyız. Ama bir ‘neydisen gardaş’ ile ‘nasılsın arkadaş’ hitabının samimiyet derecesi dozajı elbetteki aynı değildir” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.