Bölge Haber Girişi : 29 Ocak 2010 03:46

Doğu'da kışın yükünü onlar sırtlıyor!..

Doğu'da kışın yükünü onlar sırtlıyor!..
Kar yağışı durdu, kapalı köy yolları birer birer açılmaya başladı. Yolların açılmasıyla birlikte, köylülerde yaşanan kar çilesi de gün yüzüne çıktı.
Orkun ÇİZMELİ'nin haberi-Genci, yaşlısıyla tüm köylüler, kar yığınlarının geçit vermediği köylerin içinde karla mücadele ediyor.Erzurum'da iki gün süreyle etkili olan kar yağışının ardından ulaşıma kapanan köylerde tam manasıyla kar esareti yaşanıyor. İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler tarafından yolları açılan köylerde, köylüler de köylerinin içinde karla mücadele çalışması yürütüyor.
KAR KALINLIĞI BİR METREYİ ÇOKTAN AŞTI
Sibirya üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisinde kalan Erzurum'da kent merkezinde 40 cm'yi bulan kar kalınlığı, kırsal alanda yer yer bir metreyi aştı.
Kar nedeniyle toplam 540 köy yolunun ulaşıma kapandığı Erzurum'da İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler, yolları açabilmek için yoğun bir çaba harcıyor.
YOLLARI AÇILIYOR AMA ÇİLELERİ BİTMİYOR
Karayolu bağlantısı uzun uğraşlar sonucunda yeniden sağlanan köylerde, köylülerin karla mücadele çalışmaları da dikkat çekiyor.
Erzurum merkeze yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan 9 haneli Yaylasu Mezrası'nın yolu önceki gün sabah saatlerinde ulaşıma açıldı.
Yolun ulaşıma açılmasıyla birlikte mezradaki kar esaretinin boyutu da gözler önüne serildi.
Mezrada yaşayan kadınlı, erkekli köylüler, kazma ve küreklerle karla mücadele çalışması yapıyor.
İl Özel İdaresi ekiplerinin, mezraya gelen yolu açıp, iç taraflara girmemesi nedeniyle mezradaki ev ve ahırlara giden yolları kendi imkanlarıyla açan köylüler, ayrıca bir metreyi bulan karların altında kalan içme suyu şebekesine de ulaşmaya çalışıyor.
İÇME SUYU ŞEBEKESİ KARLARIN ALTINDA KALDI
İçme sularının mezraya kadar getirilmesine rağmen, evlere dağıtılmadığını söyleyen köylüler, "Her kar yağışında içme suyu karların altında kalıyor.
Önce içme suyunu buluyor sonra da ev ve ahırlara giden yolları kendi imkanlarımızla açıyoruz" dediler.
Köylülerin kar çilesi bununla da sona ermiyor. Mezranın üst kısmında bulunan ahırlardaki hayvanlarına yem götüren köylüler, yaklaşık 50 kiloluk yem balyalarıyla bir metreyi aşan karın içerisinden geçiyor. (Palandöken)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.