Erzurum Haber Girişi : 14 Haziran 2014 17:50

Kara Fatma'ya anıt mezar

Kara Fatma'ya anıt mezar
Milli mücadelenin kadın kahramanlarından 'Kara Fatma' olarak tanınan Erzurumlu Fatma Seher için Türk Kızılayı tarafından Kasımpaşa'da anıt mezar yapıldı.
Erzurumajans-Milli mücadelenin kadın kahramanlarından 'Kara Fatma' olarak tanınan Erzurumlu Fatma Seher için Türk Kızılayı tarafından Kasımpaşa'da anıt mezar yapıldı.

Milli mücadele döneminde cepheden cepheye koşan, ve üsteğmenlik maaşını Kızılay'a bağışlayan "Kara Fatma" lakaplı Erzurumlu Fatma Seher Erden için Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığı'nda Türk Kızılay'ı tarafından yaptırılan anıt mezar törenle açıldı.

Törende konuşan Kara Fatma'nın 5. kuşaktan torunu Orkun Kuşlu ise, Kara Fatma'nın torunu olmaktan dolayı şeref duyduğunu söyledi.

Kızılay Genel Müdürü Ahmet Lütfi Akar ise şöyle konuştu: "Ordu'ya çavuş olarak katılan bir kadının üsteğmen olarak emekli olması ve aldığı emekli maaşını da Kızılay'a bağışlamasının kendileri için son derece anlamlı olduğunu söyledi. Bu konu, Kızılay'a olan güveni anlatması açısından fevkalade önemlidir. Hem tarihi bir şahsiyeti anmış ve mezarını anıtlaştırmış, hem de vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendirmiş olduk."  

KARA FATMA KİMDİR?
Kara Fatma olarak bilinen Fatma Seher, Erzurum'da dünya geldi ve milli mücadele savaşında bir Türk Kadını olarak kahramanlıklarıyla yer aldı. Eşiyle birlikte Doğu Cephesi'nde görevler alan Kara Fatma eşinin şehit olmasından sonra akrabalarından oluşan bir müfreze oluşturdu. SivasKongresi sırasında Mustafa Kemal ile görüşüp savaşta yer almak isteğini söyledi. Savaş sırasında orduda çeşitli görevler alan Kara Fatma, İstiklal Harbi'nde 300 kişilik birliğe komuta etti. Savaş sonrasında İstanbul'a yerleşen Kara Fatma devletin kendisine bağladığı maaşın tek kuruşuna dokunmadan hepsini Kızılay'a bağışladı ve 1955'te Darülaceze'de hayata veda etti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.