Siyaset Haber Girişi : 04 Aralık 2013 23:46

Kılıçdaroğlu'ndan Balbay açıklaması

Kılıçdaroğlu'ndan Balbay açıklaması
Kılıçdaroğlu, tutuklu CHP Milletvekili ve gazeteci Mustafa Balbay hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararın özgürlüğüne kavuşmasına önemli bir katkı yapmasını ümit ettiğini söyledi.
Erzurumajans-Kılıçdaroğlu, tutuklu CHP Milletvekili ve gazeteci Mustafa Balbay hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararın özgürlüğüne kavuşmasına önemli bir katkı yapmasını ümit ettiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Washington'daki temasları kapsamında Amerikan-Türk Konseyi'nde kahvaltılı toplantıya katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu CHP Milletvekili ve gazeteci Mustafa Balbay'ın uzun tutukluluk ve adil yargılanma hakkı itirazını bugün görüşerek "uzun tutukluluğu hak ihlalidir" şeklinde verdiği kararı değerlendiren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Mustafa Balbay bir gazeteci, partimizden milletvekili oldu. Şuanda hapiste ve dolayısıyla parlamentoya gelip yemin etmedi. Uzun tutukluluk süreleri ülkemizin Cumhurbaşkanı tarafından, Anayasa Mahkemesi Başkanı tarafından, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 1. Başkanı tarafından sürekli eleştirildi ama çözüm bulunamadı. Anayasa Mahkemesi şimdi bugün bir karar vermiş. Bu karar umarım Sayın Balbay'ın özgürlüğüne kavuşmasına önemli bir katkı yapmış olur."

Daha sonra gazetecilerin konuya ilişkin bir sorusunu da cevaplayan Kılıçdaroğlu, "Yargının gereğini yerine getirmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Tutuklu bütün milletvekillerinin parlamentoda olmaları gerekiyor ve görevlerinin başında olmaları gerekiyor. Onların parlamentoya girebilmeleri bizim için sevinç olacaktır" dedi.

"DAHA ÖNCE AK PARTİ TÜRKİYE'DE DEĞİŞİM YAPMAK İSTİYOR, CHP ENGEL OLUYOR ALGISI VARDI"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önceleri AK Parti'nin Türkiye'de değişim yapmak istediği ama CHP'nin engel olduğu algısı bulunduğunu ancak bugün gelinen noktada değişimi ve dönüşümü savunan partinin CHP olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ABD'nin başkenti Washington'daki temasları kapsamında Amerikan-Türk Konseyi'nde gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıya katıldı. Burada kürsüye davet edilen Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada, ülkelerin ekonomilerinin sadece iç politikayla oluşturulmadığını dış politikanın da ekonomi üzerinde büyük etkileri olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin dünyanın çok sorunlu bir bölgesinde yer aldığını, bir anlamda enerji kaynaklarının ortasında bulunduğunu ve bütün dünyanın gözünün bu bölgede olduğunu belirtti. Bölgenin sürekli bir çatışma alanı görünümünde olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin bulunduğu bölgede çok sağlıklı ve tutarlı bir dış politika izlemesi, gereğin de ötesinde bir zorunluluk. Suriye'de sorun var, Irak'ta sorun var, İsrail'de sorun var, İran'da sorun var, Mısır'da son olarak sorun çıktı. Ve sorunlu bir dış politika Türkiye ekonomisini olumsuz etkiliyor. Oysa Türkiye kendi bölgesinde bütün bu sorunların aşılmasına önemli katkıda bulunabilir. Bunu yapabilirse ekonomi açısında büyük başarılara da imza atmış olur" dedi.

Kendisine yöneltilen bir soru üzerine adaletin çok önemli bir kavram olduğunu dile getiren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Konfüçyüs'ün, "Adalet kutup yıldızı gibidir yerinde durur ama bütün evren onun etrafında döner" sözünü alıntılayarak, "Adaletin yara aldığı yerde siz demokrasiyi zaten kuramazsınız. Adalet bizim ülkemizin temel sorunlu alanlarından birisidir. Özgürlük ve demokrasinin geliştiği ülkede yabancı yatırımcılar çok daha rahat gelir ve yatırım yaparlar. Adalet için özellikle hukukun üstünlüğü için elbette çalışacağız. Sesimiz ne kadar çıkıyor onu bilmiyorum ama sesimizi daha fazla çıkarmaya özen göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

"AK PARTİ TÜRKİYE'DE DEĞİŞİM YAPMAK İSTİYOR, CHP ENGEL OLUYOR ALGISI VARDI"

"CHP Genel Başkanı olduktan sonra sadece yurtiçinde ve yurtdışında da sesimizi duyurmak istedik" diyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Ve bunun için önce parti olarak kendimizi yeniledik. Kurultaylarımızda yüzde 33 cinsiyet kotası, yüzde 10 gençlik kotası getirdik. Kadınların ve gençlerin daha fazla siyasete girmelerine olanak sağladık. Fakat bir başka gerçekle karşılaştık. Gittiğimiz pek çok ülkede Türkiye'de bir ana muhalefet partisinin varlığı yeteri kadar hissedilmiyordu. Türkiye sadece AK Parti'den ibaretmiş gibi bir algı vardı. Oysa biz 90 yıllık bir partiyiz. Türkiye'nin kuruluşunda harcımız var ve kendimizi bütün dünyaya anlatabilmeliyiz. Biz seküler sistemi savunuyoruz, kadın erkek eşitliğini savunuyoruz, özgürlüğü ve demokrasiyi savunuyoruz, üniversitelerin özerkliğini savunuyoruz. Yani biz yönümüzü ve yüzümüzü çağdaş uygarlığa çevirmiş bir partiyiz."

Daha önce AK Parti'nin Türkiye'de değişim yapmak ve modernleşmeyi gerçekleştirmek istediği ama CHP'nin buna engel olduğu gibi bir algı olduğunu söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ama bugün geldiğimiz noktada şu çok net ortada; Türkiye'de değişimi, dönüşümü, uygarlığı, seküler sistemi savunan CHP'dir. Değişime karşı olan, Türkiye'yi bir Ortadoğu ülkesine dönüştürmek isteyen parti de başka bir partidir" diye konuştu.
 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.