İlçeler Haber Girişi : 21 Nisan 2013 18:40

Korkut Erzurum'un umudu tarihi eserler

Korkut Erzurum'un umudu tarihi eserler
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, 300'ün üzerinde tarihi eseri içerisinde barındıran Erzurum'un gelecekteki ticari yapısının ipuçlarının burada saklı olduğunu söyledi.
Erzurumajans-Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, 300'ün üzerinde tarihi eseri içerisinde barındıran Erzurum'un gelecekteki ticari yapısının ipuçlarının burada saklı olduğunu söyledi.

Korkut, eski Erzurum'a dair anlatılan eserlerde canlı ticaret yolları ve şehri besleyen el sanatlarından söz edildiğini hatırlatarak "Bugün varılacak yol, tarihi eserlerin çevresinin açılarak insana açılması, kaybolan sanatlar dahil kültür turizmi çerçevesinde yeni bir canlılık için alan açılmasıdır. Üç Kümbetler, Yakutiye Kent Meydanı, İstanbul Kapı ile ilgili projelerimiz bu amaç doğrultusunda yapılmaktadır" dedi.

Ali Korkut, Ahmet Hamdi Tanpına'ın "Beş Şehir" eserinin bugünün Erzurumlusu için de "hayatımızda kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen iştiyak" olduğunu belirterek "Tanpınar'ın ' İlk bakışta birbiriyle çatışır görünen bu iki duyguyu sevgi kelimesinde birleştirebiliriz. Bu sevginin kendisine çerçeve olarak seçtiği şehirler, benim hayatımın tesadüfleridir' ifadesi benim de belediye başkanı olarak tarihi eserlerin çevresinin açılması ve gün yüzüne çıkmalarını arzulayan duygularım aynı yönlüdür. Biz bu amaçla Yakutiye Medresesi'nin çevresini açarak bir meydan yaptık. Üç Kümbetler'in çevresinde 150 dönüm alan açılarak geleneksel sanatların da canlandırılacağı yeni bir ticaret ve yaşam olanı oluşacak. İstanbul Kapı Projemiz aynı amaçla yapılmıştır. Bunlar eski Erzurum'a dair anlatılan ticaret hayatı ve kervan yolunu, beslediği sanatları yeniden canlandırabileceğimiz umuduyla çıkılmış yolladır. Bugünün ticaret kervanlarını turizm alacaktır. Biz kültür turizmini ayaklandırabilirsek, ki hedefimiz ve inancımız budur; inşallah Erzurum'un ekonomisini yeniden dizayn eden ayakları kurabileceğiz" dedi.

Ali Korkut, Erzurum'da 300 dolayında tarihi eser bulunduğunu ve yürüyecek çok yolları olduğunu belirterek "Üç Kümbetler, çerçeve itibariyle büyük bir proje. Yakutiye Kent Meydanı bitti, İstanbul Kapı projesi bu yıl itibariyle tamamlanacaktır. Gürcükapı'da cami çevresinde yapacağımız proje ile yolumuza devam edeceğiz. Kentsel dönüşümden, park, bahçe ve mesire alanlarına, açtığım 2 km. uzunluğundaki yol (Prof. Dr. Recep Akdağ Caddesi) büyük keyif veriyor ancak tarihi eserlerle ilgili çalışmalarım keyfimi zirveye çıkarıyor" şeklinde konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.