Siyaset Haber Girişi : 11 Ocak 2013 21:48

''Kötü olaylara karşı da anlayışlı olacağız''

''Kötü olaylara karşı da anlayışlı olacağız''
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, terör sorununun çözümü için yapılan müzakerelere ilişkin, "Hiçbir zaman bu kadar da ümitli olmamıştım.
Erzurumajans-Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce Milli Kütüphane'de düzenlenen 'Diyarbakır Surları Unesco Yolunda' isimli fotoğraf sergisinin açılışına katıldı. Açılışa, Arınç'ın yanı sıra, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir katıldı.
Arınç, yaptığı konuşmada, "Sayın Baydemir ve Baluken de Diyarbakır Surları'yla bağlantılı olarak günümüze ilişkin bazı tespitlerde bulundular. Benim de aklıma şöyle bir bağlantı kurmak geliyor; Gerçekten kaynaklara baktığımız zaman çok katı, işlemesi zor taşın bir sanatçı elinde nasıl hünerli bir şekilde bir sanat eserine döndüğünü bir süsleme olarak bugüne kadar intikal ettiğini görebiliyoruz" dedi.

Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu eser için dökülen emek, gözyaşı, zaman ve üzerinde sabırla işlenen bu büyük eseri meydana getirenler bize şunu söylemek istiyorlar; günümüzde de bu taş kadar kalpsiz, sert, işlemesi çok zor olası bir nesil bu hale gelmişse aynen onun gibi Türkiye'nin huzur ve sükuna kavuşması, barış ve kardeşlik ortamının yeniden hissedilmesi, özellikle kronik bir sorun haline gelmiş adeta gerçekleşmesinden herkesin ümit kestiği bir noktada Türkiye acaba terörle olan sorununu bitirebilir mi? Türkiye acaba, yeniden kardeşliğin, huzurun, barışın ve özgürlüğün yolunu açabilir mi? Diyarbakır surları bu hale geldiyse eminim bu büyük ve kronik sorun da iyi niyetli çabalarla çözülebilecektir. Şahsen, hiçbir zaman bu kadar da ümitli olmamıştım. Çok zor işlerin içindeyiz, maddi planla bakarsanız çözülmesi de çok zor görülüyor. Bugüne kadar yaşadığımız şartlar bu iyi niyetli çabaların önüne bir şekilde set çekebilecek pek çok sabotaj ve provokasyonları getirebilir. Ama ümitli olmak ve ümitli olmaya mecbur olmak gibi bir gerçekle karşı karşıyayız."

Arınç, Fransa'da 3 kadın PKK'lının öldürülmesine ilişkin, "Fransa'da yaşanmış bir olayın veya Türkiye'de başka bir bölgede yaşanmış ya da yaşanacak olayların bizi yoldan döndürmemesini ve ümitsiz kılmamasını Allah'tan diliyorum. O yüzden bu olaylarda hayatını kaybeden insanların çok acı bir şekilde hayata veda ettiklerini düşünüyorum" dedi.

Fransa'da meydana gelen olayı 'vahşet' olarak değerlendirdiğini hatırlatan Arınç, açıklamalarının çarpıtıldığını ve kötü amaçlar için kullanıldığını görünce üzüldüğünü söyledi. Arınç, yaşanan olayın bir vahşet olduğunu söyleyerek, insan hayatına bu şekilde son vermenin hiç kimsenin hakkı olmadığını ifade etti. "Ölenlere elbette üzüleceğiz" diyen Arınç, "Özellikle bu süreç içerisinde karşımıza çıkacak kötü olaylara karşı da sabırlı, anlayışlı olacağız. Geçmişte yaşanan birçok olayın böyle bir barış sürecini geciktirmek, ertelemek, reddetmek gibi davranışların içerisinde olmayacağız" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Baydemir ise, "Barış ve birlikte yaşam, huzur ve birlikte yaşam, kardeşçe yaşam hepimizin en öncelikli talebi ve çabasıdır. Kimi zaman barışa ve umuda maalesef kurşunlar sıkılmaya devam ediyor. Tam da bu noktada aslında Diyarbakır Surları'na sahip çıkmak, aslında kültüre sahip çıkmak bana göre barışa sahip çıkmaktır" dedi.
Şair Ahmet Arif'in yazdığı bir şiiri okuyan Baydemir, kurşunun artık birlikte yaşama ve özgürlüğe işlememesi gerektiğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Arınç ve beraberindekiler, daha sonra fotoğraf sergisini gezdi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.