Siyaset Haber Girişi : 30 Haziran 2012 22:15

Kritik görüşmede sürpriz konuk

Kritik görüşmede sürpriz konuk
Başbakan Erdoğan, “Kürt sorununu Başbakan çözer” diyen Diyarbakır Bağımsız milletvekili Leyla Zana’yla günlerdir beklenen görüşmeyi dün yaptı.
Erzurum Ajans-Başbakan Erdoğan, “Kürt sorununu Başbakan çözer” diyen Diyarbakır Bağımsız milletvekili Leyla Zana’yla günlerdir beklenen görüşmeyi dün yaptı. 1.5 saat süren görüşmeye Başbakan Yardımcısı Atalay da katıldı...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun terörün sona ermesi için Başbakan’dan randevu talep edip görüşmesiyle başlayan “barış süreci”, Zana’nın “Başbakan’ın bu işi çözeceğine inanıyorum” sözleriyle yeni bir boyut kazanmıştı. Zana’nın randevu talebine önce sıcak bir mesajla karşılık veren Erdoğan, daha sonra da Zana’ya dün için randevu verdi. Görüşmenin yapılacağı Başbakanlık Resmi Konutu’na 15 dakika önce gelen Zana, saat 15.00’de Başbakan tarafından kabul edildi. Görüşmeye “demokratik açılımın koordinatörü” olan terörle mücadeleden sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da katıldı.

Sürpriz konuk

Görüşme devam ederken, Zana ile aynı kentin eski milletvekili de Konut’a geldi. Eski Diyarbakır Milletvekili olan ve bu dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcılığı’na atanan Kudbettin Arzu’nun gelişi heyecan yarattı ancak görüşmeye katılmadığı öğrenildi. Üçlü görüşme sırasında çekilen iki kare fotoğraf Anadolu Ajansı tarafından servis edildi. Fotoğrafın karşılama sırasında el sıkışırken değil, oturulurken çekilmiş olması dikkat çekti.

Zana yarın açıklayacak

1.5 saat süren görüşmenin ardından Zana, açıklama yapmamak ve sorulara muhatap olmamak için, gazetecilerin beklediği kapıdan değil protokol kapısından çıkarak Resmi Konut’tan ayrıldı. Başbakan’la yaptığı görüşmenin ardından sessizliğe bürünen Zana’nın bugün Meclis’te basın toplantısı yapacağı bildirildi.

Başbakan: Verimli geçti

Zana ile görüşmeden önce Konut’ta Güvenlik Zirvesi’ne başkanlık eden Başbakan Erdoğan ise, daha sonra partinin Ankara İl Kongresi’ne katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında Zana ile görüşmesinden söz edeceği beklentisi boş çıktı ve Erdoğan görüşmeden hiç söz etmedi. Erdoğan, daha sonra gazetecilerin sorusu üzerine de ”Gayet iyi geçti. Gayet verimli olduğuna inanıyorum” dedi. Erdoğan görüşmeyle ilgili açıklamayı Zana’nın yapacağını da söyledi.

‘Katkınızı bekliyoruz’

Görüşmede Başbakan Erdoğan’ın Zana’ya “Yürüttüğümüz Milli Birlik ve Kardeşlik projesine katkı sağlamanızı bekliyoruz” dediği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, hükümetin Kürt sorununun çözümüne yönelik attığı adımların samimiyetini vurgulayan Erdoğan, terör sorununun çözümü için Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Barzani gibi, herkesin kendi etkinliğini terörün sona ermesi ve örgütün silah bırakması yolunda kullanmasını istedi.

BDP’liler tepkili

Zana’nın açıklamaları BDP cenahından ise tepki görmüş ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş AKP’nin Kürt sorunu ile ilgili uygulamalarını eleştirdikten sonra “Bu uygulamalardan sonra kalkıp ‘ben sorunu çözeceğim’ diyeceksin. Her kim Başbakan’dan umutluysa bu saflıktır, AKP gibi düşünmektir” dedi.

Bir kapıdan girdi, diğerinden çıktı

Bir buçuk saat süren görüşme sonrası Leyla Zana, Resmi Konut’tan ayrıldı. Açıklama yapmamak için de gazetecilerin beklediği kapıdan değil protokol kapısından çıkarak Resmi Konut’tan ayrıldı.

Başbakan sıfatıyla görüştü

Başbakan Erdoğan, son olarak 2009 Ağustos’unda dönemin DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile görüşmüş, bu görüşmede Habur’da yaşanan gelişmeleri de kapsayan “Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi” ele alınmıştı. Ancak Erdoğan o görüşmeyi “Ak Parti Genel Başkanı sıfatıyla” yaptığını özellikle vurgulamış, görüşme de Meclis’teki Ak Parti Genel Başkanlık makamında gerçekleşmişti. Daha sonra kapatılan DTP ile de yerine kurulan BDP ile de görüşmeyi kabul etmeyen Başbakan Erdoğan, dün Zana’ya randevuyu Başbakan sıfatıyla verdi ve görüşme de “Başbakanlık Resmi Konutu”nda gerçekleşti. Bu önemli detaya dikkat çekilerek Erdoğan’ın Zana ile görüşmesi, “barış süreci” çerçevesinde tarihi bir adım olarak değerlendiriliyor. 14 yaşında iken Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana ile evlenen, 30 yaşında parlamentoya giren, daha sonra DEP milletvekili sıfatını taşırken cezaevine konulan Zana’nın hem Kürt hareketi hem de uluslararası düzeyde taşıdığı önem dikkate alınarak, Erdoğan tarafından kabul edilmesi “sorununun çözümü yolunda kritik bir eşik” olarak yorumlanıyor.

Zana: Barış mutlaka gelecek

Görüşmeden bir gün önce 2007 yılında kalp krizi sonucu yaşamını yitiren eski DEP Milletvekili Orhan Doğan’ın mezarı başındaki anmaya katılan Zana, “Her zaman barışa olan inancımız olmalı ve bu konuda da bilgili olmamız gerekiyor. Hiç bir savaş sonsuza kadar devam etmez. Bu topraklara barış mutlaka gelecek” demişti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Halil İbrahim AYDIN 01 Ocak 1970 02:00

    SEVGİLİ MİLLETİM ALLAH AŞKINA UYANIN ARTIK BU GÖRÜŞMELER OSLONUN DEVAMINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL.BU AKP NİN TEK GAYASİ VAR BEBEK KATİLİNİ TBMM NE TAŞIMAK .