Erzurum Haber Girişi : 14 Eylül 2013 14:08

Müftü Çınar'dan sandalye açıklaması

Müftü Çınar'dan sandalye açıklaması
Erzurum İl Müftüsü Hasan Çınar, "Rahat sandalyelerde namaz kılmak mekruhtur" dedi.
Erzurumajans-Son zamanlarda camilerde ayakta duramadığı için tabure ve sandalyelerde namaz kılanların sayısının artması üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan uyarı yapılırken konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Erzurum İl Müftüsü Hasan Çınar, "Rahat sandalyelerde namaz kılmak mekruhtur" dedi.

Her geçen gün camilerde sandalye ve tabure ile namaz kılanların sayılarının artması üzerine harekete geçen Diyanet İşleri Başkanlığını bu olayın önüne geçebilmek cami cemaatlerine uyarılarda bulunulmaya başlandı. Sandalye ve taburede namaz kılma konusunda açıklamalarda bulunan Erzurum'un yeni Müftüsü Hasan Çınar, taburelerde namaz kılmanın fıkıh kısmını anlattı. Özrü bulunan insanların ilk olarak oturarak namaz kılmaları gerektiğini söyleyen Müftü Çınar, hastaların namazlarının ima ile yapılması gerektiğini ve bu imanın yalnızca baş ile yapıldığını vurgulayarak, bir oturacağın üzerinde namaz kılmaları gereken insanların oturacakları maddenin yalnızca tabure olması gerektiğini söyledi.

Rahat sandalyelerde namaz kılmanın mekruh olduğunu açıklayan Çınar, "Camilerimizde olsun evlerimizde olsun özürlü olan bay ve bayanlar özürlerinden dolayı ayakta namaz kılamıyorlarsa bunun birkaç şekli vardır. Eğer Müslüman ayakta namaz kılıp ta rüku ve secde yapamıyorsa veyahut sadece secde yapamıyorsa bunlar özür grubuna girerler. Bu tip özürleri bulunan insanlar namazlarını birinci şık olarak yerde oturarak kılmaları gerekir. Genelde ayakların kıbleye doğru uzatılmasını yanlış görenler bulunmaktadır. Ayağını kıbleye uzatılmasında kesinlikle her hangi bir mahsur yoktur. Burada özürlü olanların namazlarındaki husus ima ile namaz kılmaktır. İma ile namaz kılmak ise baş ile gerçekleştirilir, vücut veya göz ile olmaz. Baş biraz eğilir rüku olur biraz daha fazla eğersin secde olur. Yerde de oturamayan hastalar var. Bu seferde taburelerde namaz kılınmalıdır. Ancak ayakta duramayan ve yerde oturamayan hastalarımız taburelerde namaz kılarken rahatlıklarını düşünmemelilerdir. Rahatsız olmayan bir kişinin rahat bir şeye yaslanarak namaz kılması mekruhtur" diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ahmet Has 01 Ocak 1970 02:00

    Sormak lazım camiye uçarak mı geldiniz ki oturmaya mecalinizin olmadığını iddia ediyorsunuz! Sandalyede namaz olmaz! Camiye yürüyerek gel sonra ayağım ağırıyor, ille sandalye ille sandalye de. Bu yanlıştır Camide sandalye olmaz, burası kilise değil!