Bölge Haber Girişi : 19 Ocak 2011 00:54

Özak'tan tümsekli pist açıklaması!..

Özak'tan tümsekli pist açıklaması!..
Önemli olan müsabakaların yapılabilmesi. Arkadaşlarda bunun için çalışıyor" dedi.

Erzurum Ajans-Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Erzurum'da 27 Ocak'ta başlayacak olan 25'inci Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları öncesi yaşanan kar sıkıntısı nedeniyle suni kar ve taşıma kar yöntemiyle pistlerin doldurulduğunu ifade ederek, samanla oluşturulan 'tümsekli pist' metodunun da dünyada uygulanan bir sistem olduğunu kaydetti.

Samanla 'tümsekli pist' haberlerinin bugün bazı basın yayın organlarında çıkması üzerine açıklamada bulunan Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, bu yöntemin dünyada uygulanan bir metot olduğunu söyledi. Erzurum'da 27 Ocak'ta başlayacak olan 25'inci Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları öncesi yaşanan kar sıkıntısı nedeniyle suni kar ve taşıma kar yöntemiyle pistlerin doldurulduğunu belirten Bakan Özak, "Olimpiyatlara az bir süre kala kar sıkıntısını suni ve taşıma ile çözüyoruz.

Erzurum'da bu sene görülen kar sıkıntısı üzerine çözüm olarak yaptırılan göletler de su tutmayınca, suni kar üreten sistem randımanlı olarak çalıştırılamıyor. Türkiye Kayak Federasyonu, göletlere tankerlerle su, pistlere de kamyonlarla kar taşımaya başladı. Kayak Federasyonu Palandöken Genel Müdürü Naim Gül, göletlerde su olmaması yüzünden 78 suni kar cihazından 6'sının çalışabildiğini söyledi. Gül, şöyle konuştu:

"20 bin metreküp su kapasitesine sahip gölette sadece 5 bin metreküp var. Günde bin 100 ton su kullanıyoruz. Ancak tankerlerle 700 ton civarında su getirebiliyoruz. Belediye de gölete şebeke kurdu. Buradan da 300-400 ton su geliyor. Tekman'dan Palandöken'e kar taşıyoruz. Ayrıca Kop Dağı'ndan da Konaklı Kayak Merkezi'ne kar taşıyacağız."

Kar sıkıntısı 'suni' yollarla aşılmaya çalışılırken bu kez de Ski Cross gibi yarışlar için gereken 'tümsekli pist' sorunu başladı. 50-60 santim olması gereken kar tümsekleri kriz yarattı. Kar kütleleriyle oluşturulan tümsekler için ilginç bir çözüm bulundu. Pistlere 570 balya saman getirildi. Samanların üzeri karla kaplanarak tümsekler oluşturulacak. Genel Müdür Gül, "Yeterli kar olmadığı için tümsekleri samanlarla oluşturacağız. Suni karla da üzerlerini kapatacağız" diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.