İlçeler Haber Girişi : 19 Şubat 2013 15:11

Saman yoksa patates var!

Saman yoksa patates var!
Türkiye’nin hayvancılık merkezi olan Erzurum’da yaşanan yem sıkıntısına çiftçiler değişik çözümler buluyor. Siyasetteki ‘makarna polemiği’ devam ederken, hayvanlarına besiciler patates yedirmeye başladı.
Erzurumajans-Orhan Bozkurt’un haberi-Türkiye’nin hayvancılık merkezi olan Erzurum’da yaşanan yem sıkıntısına çiftçiler değişik çözümler buluyor. CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker arasında yaşanan  ‘makarna polemiği’ devam ederken,  hayvanlarına yem bulamayan besiciler son çözüm olarak patatesi buldu.

Samanın tonunun 1000- 1200 TL arasında değiştiği Doğu Anadolu Bölgesi’nde tonunu 120 TL’ye alan besiciler özel yaptırdıkları bıçaklar ile doğradıkları patatesleri yem olarak hayvanlarına yediriyor. Hem daha verimli hem de daha ucuz olan patates, ithal ot ve samandan sonra bölge çiftçisinin adeta umudu oldu.
Pasinler Ovası’nda yetiştirilen yüz binlerce ton patatesi satamadıklarını belirten üreticiler, saman sıkıntısı ile birlikte ucuzda olsu ürünlerini satmanın, besicilerde kaliteli ve ucuz yem bulmanın keyfini çıkarıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan ot ve saman sorununu TBMM gündemine taşıyan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile ‘makarna’ polemiğine giren CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Pasinler ilçesinde birlikte hayvanlara patates yediren çiftçileri ziyaret ederek ahırları gezdi, büyükbaş hayvanlara nasıl patates yedirildiğini cep telefonu ile görüntüleyerek , “Bakalım sayın bakan patatesle hayvanlarını beslemek zorunda kalan bu çiftçilerimiz için ne diyecek.” dedi.

Öte yandan, ilçede birçok iş yeri ve kahvehanelerin camlarına “Hayvanlar için patates bulunur” şeklindeki asılan ilanlarda dikkat çekiyor. Bu sene yaşanan kuraklık nedeniyle ot ve saman fiyatlarının aşırı arttığı ve bu nedenle hayvanlara kilosu daha ucuz olan, satamadıkları patatesleri yedirdiklerini belirten çiftçiler,”Saman bulamıyoruz. İthal edilen samanlar kalitesiz çıktı ve çok pahalı biz de mecburen hayvanlarımıza patates yedirmeye başladık. Hem daha ucuz hem de daha kaliteli. Bu  arada ilçemizdeki patates üreticileri de satamadıkları ürünlerini ilçe dışından gelen besicilere bile satıyor. Patates bu kış hayvan yemi oldu” diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • DUYARLI 01 Ocak 1970 02:00

    s.a SAMAN YOKSA PATATES VAR PATATES ELBETTE OLUR PATATESİ 150 KURUŞA SATTIRANLAR SATILMASINA ÇİFTÇİNİN SÖMÜRÜLMESİNE GÖZ YUMANLAR, BENİM TUZUM KURU NEDE OLSA DİYENLER UTANSIN. HA BİDE BUNU SORUNLARI ARDAHAN MİLLET VEKİLİNE REKLAP YAPACAĞINA KENDİ VEKİLLERİNE DERDİNİ ANLATSINLAR.

  • HÜKÜMET TARLAMI EKSİN 01 Ocak 1970 02:00

    herkes yorganına göre ayağını uzatsın madem saman sıkıntısı vardı bunun önlemini baştan alsalardı,hükümet tarla ekip samanmı üretsin.tedbirini alan üreticinin hiç bir sıkıntısı yok.