Bölge Haber Girişi : 28 Nisan 2011 01:24

Tarihi hamam restore edildi!..

Tarihi hamam restore edildi!..
Erzincan'da bulunan 'Taşçı Hamamı', restore edilerek kente kazandırıldı.

Erzurum Ajans-Erzincan'da bulunan 'Taşçı Hamamı', restore edilerek kente kazandırıldı.

210 yıllık hamamı 2006 yılında Orman Fidanlık Müdürlüğü'nden devralan İl Özel İdaresi, 2008 yılında restorasyon çalışmasına başladı. Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından alınan onay ile onarıma alınan hamamın içinde bulunan soğukluk, sıcaklık, halvetlik, cehennemlik bölümleri ile tavan ve zemin yeniden düzenlendi.

Bir zamanlar define arayıcıları tarafından kepçe ve iş makineleri kullanılarak define arandığı için orijinal tabanı tahrip olan hamamda, kuzey bölümünde orijinal kalan taban da koruma altına alındı. 675 metrekare alana sahip olan hamamın bir yıl süren restorasyonu yaklaşık 743 bin liraya mal oldu.

Erzincan'a tarihi bir eser kazandırıldığını belirten Vali Abdülkadir Demir, hedeflerinin kentte bulunan diğer tarihi hamamları da restore etmek olduğunu söyledi. Demir, "Hamam, şu anlamda önemlidir. Şehrimizde ilk defa restore edilen bir binadır. Burayı kent müzesi ve arkeoloji müzesi olarak yapmak istedik. Ancak şehre biraz uzaklığından dolayı buna Kültür Bakanlığı karşı çıktı. Bu tip yerlerin daha çok yaşanabilir hale getirilmesi istendi. Buranın restoran ya da kafe gibi daha sosyal amaçlı kullanılması

için İl Genel Meclisimizden karar aldık. Kurula kararımızı onaylattıktan sonra hizmete hazır hale gelecektir" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.