Bölge Haber Girişi : 04 Temmuz 2011 01:05

Üç kümbetler yeniden doğuyor!..

Üç kümbetler yeniden doğuyor!..
Üç Kümbetler Cazibe Merkezi projesinde, ilk etap tamamlamak üzere.
Erzurum Ajans-Yakutiye Belediyesi tarafından hazırlanan, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından onaylanan "Üç Kümbetler Cazibe Merkezi" projesinde, ilk etap tamamlamak üzere. Başkan Ali Korkut, açık hava müzesi formunda planlanan 50 bin metrekare alan içerisinde Üç Kümbetlerin çevresinde tarihi 25 tescilli, 15 tescili gerektiren tarihi evin yer aldığını belirtti. Korkut, "Erzurum tarihini, şehre dair özelliklerle donatmayı düşünüyoruz. Projenin ilk etabını tamamladık, sırada bölgenin tamamen boşaltılarak tarihin gün yüzüne çıkarılması, insanla kucaklaştırılması bulunuyor" dedi.
 
ERZURUM'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM
 
Yenilenme ve tarihi eserlerin çevresinin açılmasıyla ilgili projelerle dikkat çeken mimar kökenli belediye Başkanı Ali Korkut, Üç Kümbetler ve çevresinin tarihle iç içe mekanlarla bezeneceğini söyledi. Devlet Planlama Teşkilatı (DTP)'den 17 milyon kaynak sağlanan Üç Kümbetler Cazibe Merkezi projesi çerçevesinde tarihi sit alanı olan adada 50 bin metrekare büyüklüğünde bir alan boşaltılıyor. Proje kapsamında 142 parselin kamulaştırması yapıldı. 15,5 milyon lira kamulaştırma için harcanırken, 31 parselde hak sahiplerine ulaşılamadığı için mahkeme süreci başlatıldı. Üç Kümbetler Cazibe merkezi içerisinde yer alan adada 'rıza pazarı' bir kamulaştırma yapıldığını belirterek, "Hak sahiplerinin rızasıyla onların yararı gözetilerek kamulaştırma yapıldı. Uyuşmazlık yaşamadık. Biran önce projeyi tamamlamak için sabırsızlanıyorum" ifadelerini kullanıyor.

ÜÇ KÜMBETLER AÇIK HAVA MÜZESİ

Erzurum kent merkezinde yer alan, Üç Kümbetleri çevreleyen alan, doğal ve kültürel değerleri ile evrensel öneme sahip 300’den fazla taşınmaz kültür varlığını barındırmaktadır. Belediye Başkanı Ali Korkut, Üç Kümbetler Çevresinin Yenilenmesi ve İyileştirilmesi Projesi ile şehir merkezindeki Kale, Çifte Minareli Medrese, Ulu Camii, Lalapaşa Camii, Yakutiye Medresesi ve Üç Kümbetler ile birlikte, Caferiye Camii, Kurşunlu Medresesi, Cimcime Hatun Türbesi, Esatpaşa Camii, Emirşeyh Camii, Saray Hamamı, Rabia Hatun Türbesi, Narmanlı Camii, İbrahimpaşa Camii, Taşambarlar gibi irili ufaklı birçok tarihi eserin kucaklaşmasının sağlanacağının altın çiziyor. Korkut, "Kültür adası olarak tanımlanabilen tarihi dokusu bozulmamış alanın; peyzaj düzenlemeleri yapılmış kendine özgü meydanları içinde barındıracak şekilde planlaması yapılacak. Butik oteller, kafeteryalar ve hediyelik eşya dükkanları ile bölgenin turizm potansiyeli ve kapasitesi artırılacaktır. Kültürel mirasın kentsel bütünlük içinde korunması sağlanacak ve turizme kazandırılacaktır. Böylece kent merkezinin ekonomik kalkınmasına ivme verilecek, kalkınmanın çevre merkezlere de yayılması ve bu sayede ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlanması hedefimizdir" şeklinde konuştu.

Korkut, proje içeriğini şöyle sıralıyor; "Tarihi eserlerin etrafında bulunan gecekondu ve metruk binaların kaldırılması, ve bu sayede bünyesinde bulundurduğu 25 adet tescilli ve 15 adet tescil gerektiren tarihi eser ve yapının ortaya çıkarılması. Bu yapıların restore edilmesi, geleneksel nitelik taşıyan yapıların kafeterya, el sanatları atölyeleri, butik oteller gibi yapılara dönüştürülmesi, Sosyal ve kültürel etkinlikler için kullanılabilecek mekanların oluşturulmasıdır."

HALKA TURİZM EĞİTİMİ VERİLECEK

Korkut, bu çerçevede Yakutiye’de olumsuz şartlarda üretilmekte olan geleneksel ve kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının daha iyi tanıtımlarının yapılmasının hedeflendiğini belirterek, "Kültürel mirasın kentin yeni gelişme alanlarıyla sosyal, kültürel, ekonomik yönlerden bütünleşmesi, kentsel sit alanındaki boş alanların kültürel mirasla uyumlu ve çağdaş işlevlerle yeniden tasarlanması sağlanacaktır. Ayrıca, yöre halkına turizm konusunda gerekli tüm eğitimlerin verilmesi amacıyla, konusunda uzman eğitmenler belirlenerek projenin tamamlanması sonrasında sürdürülebilirlik sağlanması amacıyla çeşitli faaliyetler yapılacaktır. Geleneksel yapı stokunun korunarak ekonomik bir potansiyel yaratılması amaçlanmaktadır. Bu yapıların projelendirilmeleri ve yeni yapıların tasarımı sürecinde alabilecekleri yeni işlevlerle birlikte alan cazibe merkezine dönüştürülecektir" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.